Octaav tripel 8 Bart, Jan en Wim Hicguet met hun heerlijk schuimende tripel: made in Schoten, Sint-Niklaas en ook een beetje in Auvelais. Foto: JAA

Brouwende broers brengen hulde aan Waalse naamgenoot-brouwmeester: “Pittig blond uit Schoten, maar met wortels in Namen”

Pol Hicguet (73) was al trots op zijn drie zonen, maar dat is hij nu nog een beetje meer. Bart (46), Wim (44) en Jan (40) zijn er namelijk samen in geslaagd om een meer dan degelijk artisanaal bier te brouwen. De Octaav tripel 8 is een nieuw Schotens bier met link naar het Waalse dorpje Auvelais.

Pol Hicguet, die al jaren in de wijk Donk woont waar ook zijn drie zonen zijn opgegroeid, had destijds de gewoonte om op zijn vakantiestek in Frankrijk druiven te plukken en daarmee thuis in Schoten wijn te maken. Er staan nog enkele van die flessen te wachten op de schouw om gekraakt te worden.

Bart, Wim en Jan lusten ook wel een glas wijn, maar als het om zelf maken gaat, gaat hun voorkeur uit naar bier brouwen. “Ik werk zelf in de sector en bezoek haast dagelijks technische installaties van brouwerijen in heel het land”, zegt Wim. “Met de tijd nam de interesse toe om zelf eens iets te proberen. Ons vader en m’n twee broers waren meteen akkoord en we zijn beginnen experimenteren met gisten, hop en moutsoorten in de ouderlijke keuken aan de Kraaienlei.”

Na een investering in de nodige materialen kon er in 2017 geproefd worden van een eerste Hicguet-brouwsel. “Eind vorig jaar trokken we met ons favoriete en toen op punt gesteld recept naar een microbrouwerij in Sint-Niklaas. Daar rolden zopas de eerste 500 liter van onze Octaav 8 Tripel van de band: een blond, okerachtig bier van hoge gisting met een alcoholpercentage van 8% en een zekere bitterheid. Wij vinden hem best lekker en de commentaren van wie hem al geproefd heeft zijn heel lovend.”

Brouwmeester-burgemeester Octave Hicguet zou vast blij geweest zijn met dit eerbetoon. Foto: RR

Nonkel Octave

De naam verwijst naar het alcoholpercentage van het eerste echte brouwsel van deze familie Hicguet. Maar er is meer. “Octaav verwijst ook naar een ver familielid van ons: Octave Hicguet”, vertelt Wim. “Hij leefde van 1881 tot 1964 en is onder meer burgemeester van het Naamse dorp Auvelais geweest. Onze verre oom had ook z’n eigen brouwerij Hicguet, die weliswaar niet meer bestaat, maar waar in het dorp nog sporen van terug te vinden zijn.”

Eva Declerck, dochter van Pols goede vriend Georges en getalenteerd grafisch ontwerpster, maakt het kleurrijke etiket. Over de taalgrens is dit Schotense bier voorlopig nog niet te krijgen. De Octaav 8 Tripel ligt wel achter enkele Schotense togen waaronder die van de tennisclubs Schoten en Nova en zowaar ook in de bekende cocktailbar Sips op het Zuid in Antwerpen. Weldra zal het op meer plaatsen in Schoten te koop komen. Wie zolang niet wil wachten, kan online bestellen: 11,4 euro voor zes flesjes.

Octave Hicguet verkocht zijn eigen bier destijds als ‘Blonde supérieure’. Dat geldt zeker ook voor de Octaav tripel 8. Foto: RR