“Elke Gentenaar kent De Walrus”, glunderen Emile De Schryver (32), Oscar Claus (27) en Raphaël Calisto (36). “Maar dat wil niet zeggen dat elke Gentenaar er al binnen is geweest. Daar brengen we met plezier verandering in.”
Met Kunstmest organiseert De Schryver al sinds 2018 Monterey aan de kiosk in het Citadelpark. Drie jaar na elkaar hebben hij en Claus ook Theresia, eveneens een culturele zomerbar, georganiseerd in het centrum van Gent. “We wisten dat Theresia zijn laatste jaar inging toen we de vraag kregen of we de Walrus wilden overnemen. Dat was niet lang nadat we het idee hadden opgeworpen om op termijn een vaste uitvalsbasis te vinden.”
De Walrus werd opgestart in 2012 door Seline De Cloet die het café negen jaar openhield. In het voorjaar van 2021 liet ze het over aan drie werknemers. “Wij kenden de Walrus al, maar we hebben er nog meer liefde voor gekregen sinds de overname”, zegt Claus. “Er is zo veel buurtgevoel en samenhorigheid hier en daar streven wij ook altijd naar in ons andere projecten.”
“Theresia was een verborgen parel, terwijl De Walrus langs de drukste fietsroute van het land ligt”, zegt De Schryver. “Maar ze hebben allebei een hele geschiedenis bij zich. Theresia zat in een eeuwenoud slotklooster en op de plek van De Walrus wordt al sinds 1840 een café opengehouden.”
De Walrus 2.0
De Walrus is al jaren een geliefde plek voor heel veel Gentenaars en dat beseffen De Schryver, Claus en Calisto al te goed. Voorlopig laten ze het café dan ook zoals het is, buiten enkele kleine wijzigingen zoals een uitbreiding van het aanbod van bieren en lokale leveranciers. “Voor de toekomst hebben we ambitieuzere plannen”, klinkt het. “We willen onze eigen stempel op De Walrus drukken, maar de ziel blijft zeker behouden.”
De Walrus blijft een plek waar iedereen welkom is, zeven dagen per week. Het blijft ook een gewon eetcafé, ook al was Calisto nog chef in de Superette en de rechterhand van Kobe Desramaults in Chambre Séparée. “Raphaël heeft een grote knowhow, maar dat wil zeker niet zeggen dat we plots aan fine dining gaan doen”, zegt Claus. “De dagschotel is een blijver.”