La Bicyclette – Chakir Srihi Chakir in de nieuwe vestiging van La Bicyclette. Foto: JID

Chakir (36) vormt oude tabakswinkel om naar hippe pastabar: “We zijn goedkoop in vergelijking met de andere”

Waar je decennialang sigaretten kon kopen, vind je vanaf deze week een nieuwe vestiging van La Bicyclette. Chakir Srihi (36) zorgt er elke dag voor verse pasta – fusilli of in de vorm van fietsjes – en verse sauzen. Zijn persoonlijke favoriet? De alfredo, met parmezaan, look en kippenspekjes.

“Drie pastabars op drie jaar tijd, het is al een stevige rit geweest”, glundert Chakir Srihi vlak voor de opstart van zijn derde vestiging in de Walpoortstraat. Drie jaar geleden, in september 2020, ging hij van start in Deinze. Anderhalf jaar later, in april 2022, opende hij al een tweede vestiging, in de Voskenslaan in Gent.

“Ik zit daar nog altijd goed, maar de pastabar in de Voskenslaan is vooral schoolgebonden”, zegt Srihi. “Is er geen school, dan zijn er veel minder klanten.” Zo groeide het plan om in het centrum van Gent, waar veel meer passage is, een derde La Bicyclette te openen.

In de Walpoortstraat vond Srihi het ideale pand. “Dertig, veertig jaar lang zat hier een tabakswinkel , De Vrije Roker”, vertelt hij. “Ik heb het volledig geflipt en in dezelfde stijl gestoken als mijn andere pastabars.”

De nieuwe La Bicyclette in de Walpoortstraat. Foto: JID

Aan de ene kant is een bar met hoge stoelen, aan de andere kant hangt een fiets op. Een verwijzing – net zoals de pasta in de vorm van fietsjes – naar de naam van de pastabar. “Ik heb drie jaar geleden voor La Bicyclette gekozen omdat Deinze een echte fietsstad is. Aangezien Gent dat ook is, heb ik de naam doorgetrokken.”

Aan het plafond, tussen de lampen, hangen droogbloemen. Achteraan is de bar waar je kan kiezen uit twee soorten pasta en tien soorten saus – allemaal vers en huisgemaakt: roze peperroomsaus met kippenballetjes, bolognaise, kaas en ham, Thaise kip, zalm, napolitana, diabolique, vier kazen, alfredo (parmesaanse kaassaus met look en kippespek) en een weeksaus.

“We zijn nog steeds goedkoop in vergelijking met andere pastabars in Gent”, zegt Srihi trots. “Voor een mini betaal je 6 euro, voor een small 7 euro, voor een medium 8 euro en voor een large 9 euro. Zo kan iedereen hier komen zonder je broek te scheuren.”