La Lorraine Bakery Group is een 100% Belgisch familiebedrijf dat actief is in de maalderij- en bakkerijsector met een breed gamma aan verse bakkerijproducten. Dagelijks produceren en verkopen meer dan 4.800 medewerkers wereldwijd de bakkerijproducten aan consumenten, supermarkten en de foodservice sector. Het bedrijf is actief in meer dan 35 landen en produceert in negen landen.
De nieuwe productiehal bestaat uit vier state-of-the-art lijnen van elk zo’n 150 meter, waar bakkerijproducten van artisanale kwaliteit zoals baguettes, kleine broodjes en donuts op grote schaal worden geproduceerd. Hierdoor wordt de productiecapaciteit verdubbeld en zorgt La Lorraine Bakery Group voor extra lokale werkgelegenheid. Met een toename van ongeveer 350 jobs, zal het aantal werknemers in de site in Erpe-Mere ook bijna verdubbelen.
De productiehal werd door niemand minder dan Eerste Minister Alexander De Croo ingehuldigd. “La Lorraine is een begrip in ons land en ver daarbuiten. Ik ben ontzettend trots dat het moederbedrijf haar vestiging in België heeft gekozen om fors te investeren en extra jobs te creëren. Dat toont dat er vertrouwen is. Dat La Lorraine zich verder verankert toont dat Oost-Vlaanderen op het juiste spoor zit als economische groeiregio”, zegt hij.
Bake-off technologie
La Lorraine Bakery Group, dat in de jaren ’70 vanuit z’n bloemmaalderij uitbreidde naar bakkerij, groeide snel uit tot een grootschalige versbakkerij. In de jaren ’80 pionierde La Lorraine Bakery Group met de ontwikkeling van de bake-off technologie waarbij voorgebakken bakkerijproducten diepgevroren worden om ze vervolgens ter plaatse bij de klant zo vers mogelijk af te bakken.
In 1989 bouwde La Lorraine Bakery Group de eerste diepvriesbakkerij in Erpe-Mere. De productie kon zo verder uitbreiden en liet bovendien ook export binnen Europa toe. La Lorraine Bakery Group breidde verder uit met bakkerijen in Oost-Europa, gevolgd door Turkije, het Midden-Oosten en Zuid-Europa. Na verschillende decennia van investeringen in internationale expansie, investeert La Lorraine Bakery Group opnieuw in de site te Erpe-Mere, de Belgische bakermat van de bake-off technologie van La Lorraine Bakery Group.
In de voorbije jaren kende La Lorraine Bakery Group een gemiddelde jaarlijkse groei van om en bij de 10% en de toenemende vraag van hun klanten voorspelt hetzelfde groeiritme tot 2030. “Om bakkerijproducten van artisanale kwaliteit te blijven aanbieden in zowel België als de omliggende landen, moeten we de meest innovatieve technologie in huis halen. De site, die intussen meer dan 30 jaar oud is, wordt sterk uitgebreid en volledig vernieuwd”, benadrukt Guido Vanherpe, CEO van La Lorraine Bakery Group.
Concurrentieel blijven
In totaal gaat het om een investering van ongeveer 200 miljoen euro, verspreid over zeven jaar. Tegen 2030 zal de productiecapaciteit in Erpe-Mere verdubbelen. Daarmee krijgt de productiesite de juiste schaal om in een Europese context concurrentieel te blijven. Om CO2 uitstoot te verminderen, wordt er ook ingezet op energie-efficiëntie en de transitie naar hernieuwbare energie. Tegen 2026 moet de volledige site overgeschakeld zijn op groene stroom.
350 extra jobs
Momenteel stelt La Lorraine Bakery Group reeds 450 personen te werk in Erpe-Mere. Tegen 2030 komen er, dankzij de investeringen in extra capaciteit, nog zo’n 350 nieuwe medewerkers bij, zowel arbeiders als bedienden. In totaal zal de site in Erpe-Mere dus meer dan 800 werknemers te werkstellen. Daarmee groeit La Lorraine Bakery Group uit tot één van de grootste werkgevers in de regio. Er komen op de site ook nieuwe kantoorgebouwen en nieuwe faciliteiten voor het productiepersoneel, waaronder moderne sociale ruimtes en eetruimte.