Drogisterij De Walvis Nieuwe eigenaars Martine en Kris willen De Walvis een nieuw leven geven. Ze houden er rekening mee dat het om een deels beschermd gebouw gaat. Foto: ivan elegeert

Iconische drogisterij De Walvis wordt trendy plek “die hier haar gelijke niet kent en waar veel mensen op zitten te wachten”

De Walvis, de iconische drogisterij in de Ankerstraat, krijgt een nieuwe bestemming. Het gebouw werd afgelopen voorjaar verkocht. De nieuwe eigenaars willen er, met respect voor de erfgoedwaarde van het gebouw, een unieke horecazaak in onderbrengen.

Kris Coone en Martine Nys zijn de nieuwe eigenaars van het gebouw waarin sinds 1919 drogisterij De Walvis was gevestigd. Die zaak werd gesticht door de ouders van Josephine Amand, maar het was Josephine (101) zelf die de winkel tientallen jaren uitbaatte en er tot voor kort ook woonde. Toen Josephine, die ongehuwd bleef en geen kinderen had, naar een woonzorgcentrum trok, kwam De Walvis te koop.

“We waren al een tijdje op zoek naar een gebouw met historische waarde, met een verhaal”, zeggen Kris Coone en Martine Nys. Kris is actief als consultant in de veiligheidssector, zijn echtgenote heeft met haar verleden als fleuriste-decorateur al langer een voorliefde voor dit soort gebouwen. “We hebben door de jaren al wat ervaring met het bouwen en verbouwen van panden. Onder andere het pand in de Nieuwstraat waar onze dochter Emily en haar echtgenoot de koffie- en wijnbar Skippy’s uitbaten, hebben we helemaal gestript en opnieuw ingericht.”

De voorgevel en de voormalige winkelruimte zijn beschermd maar worden volledig in ere hersteld. Foto: ivan elegeert

Niet langer naar Antwerpen of Gent

Martine en Kris hebben soortgelijke plannen met De Walvis. “Maar hier willen we een horecazaak inrichten die in Sint-Niklaas haar gelijke niet kent en waar veel mensen op zitten te wachten. Het wordt een multifunctioneel gebouw met een concept store, een tapas- en cocktailbar en een lounge.”

“We kunnen op meerdere verdiepingen werken. Op het gelijkvloers komen een bistro en de keuken”, zeggen Martine en Kris. “We hebben een schitterende ommuurde stadstuin, een echte oase van rust. Door middel van een lift kunnen we ook de ruimtes op de verdiepingen benutten. We mikken op een publiek dat nu naar Antwerpen of Gent moet om op een rustige manier in een uniek kader te genieten van een glas, al dan niet gecombineerd met een hapje.

Karakter behouden

De voorgevel van het gebouw en de originele winkelruimte van de drogisterij zijn beschermd. “Die moeten we dus behouden, maar we gaan alles wel netjes in ere herstellen”, zeggen de nieuwe eigenaars. “Met behoud van alle kleuren. We hebben al heel wat gesprekken gehad met de dienst erfgoed van de stad. Zij steunen onze plannen en zijn blij dat het gebouw een nieuwe functie krijgt zonder het karakter te veranderen. We gaan ook de naam De Walvis bewaren.”

Het is ook onze bedoeling om het hele gebouw, behalve de keuken, energieneutraal te maken. Volgende maand beginnen we met de dakwerken. Maar de eerste drankjes zullen we pas in het voorjaar van 2025 uitschenken.”

Oproep aan fotografen

Voor de inrichting wil Martine niet alleen op haar eigen kennis en ervaring een beroep doen, ze wil ook Sint-Niklase amateurfotografen oproepen om hun inbreng te doen. “De vorige eigenares was ook fotografe, ze had hier een donkere kamer. We roepen Sint-Niklase fotografen op om ons te contacteren en hun blik te werpen op het gebouw. Hun beelden willen we graag gebruiken bij de inrichting.”

Vorige eigenares Josette in haar winkel (archiefbeeld). “Ik ben de winkel blijven openhouden tot ik begin jaren negentig niet meer kon. Mijn benen wilden niet meer mee.” Foto: gvh