Quaestor 23 partners

Roeselaarse vermogensbeheerder Quaestor volgt citius-altius-fortius beleid

ROESELARE - Vermogensbeheerder Quaestor snijdt alweer een nieuw hoofdstuk aan op zijn groeipad. Citius, altius, fortius: sneller, hoger en sterker. Het heeft zich in Roeselare gevestigd in nieuwe kantoren en heeft bij beurswaakhond FMSA een vergunning bekomen voor de uitbreiding van zijn activiteiten. Quaestor werd opgericht in 2000, telt momenteel een 30-tal medewerkers en heeft, naast de activiteiten in meer traditionele beursgenoteerde producten ook, een leidende positie uitgebouwd in private equity.

 

Quaestor Wealth Care werd in 2000 opgericht door 5 financiële experts (4 West-Vlamingen) en groeide doorheen de jaren uit tot een toonaangevende vermogensbeheerder met 2 miljard euro in portfolio. Quaestor is vandaag in handen van 7 partners, waarvan er 5 uit West-Vlaanderen afkomstig zijn. “Onze onafhankelijkheid maakt ons quasi uniek in België”, zo luidt de boodschap van het zevental.

Inmiddels heeft Quaestor, opgericht en gegroeid vanuit West-Vlaanderen, zijn vleugels al gespreid naar de rest van Vlaanderen. In totaal werken een 30-tal medewerkers in huis en wordt er nog voortdurend gezocht naar vers bloed en nieuw talent om de rangen verder te versterken.

Zoeken naar alternatieven

“Steunend op ons ruime aanbod proberen we voortdurend in te spelen op de noden van onze klanten”, heet het bij Quaestor. “Naast de klassieke actief beheerde aandelen- en obligatiefondsen, bieden we de klanten diversificatiemogelijkheden door ook de niet-beursgenoteerde markt te bestrijken. Concreet betekent dit dat we naast private equity ook een mooi aanbod hebben in mezzanine financieringen. Dit laat onze klanten toe te investeren in eigen Quaestor-fondsen bestaande uit niet-beursgenoteerde obligatieleningen die we na een extensieve selectieprocedure verstrekken aan mature kmo’s. Op deze manier kunnen we onze klanten een mooi alternatief bieden voor beursgenoteerde vastrentende producten.”

Marktleider in private equity

Op het vlak van private equity (PE) kan Quaestor terugvallen op een uitstekende staat van dienst. “Ondanks het feit dat PE de laatste jaren een explosieve groei kende, wisten we onze positie als onbetwiste marktleider verder uit te bouwen”, luidt de boodschap. “Onze klanten krijgen toegang tot een brede waaier aan fondsen, variërend van venture capital over growth tot buy-out. Tot ons aanbod behoren fondsen van hoog aangeschreven private equity huizen zoals Hummingbird, Apheon (voorheen Ergon), Waterland, Main Capital, Rivean (voorheen Gilde Buy-out) en Sofindev.”
Private equity is bij Quaestor goed op weg om uit te groeien tot de belangrijkste activaklasse en wordt aangeboden via fiscaal geoptimaliseerde private privaks. Momenteel beheert het bedrijf 14 private privaks en 10 gemeenschappelijke beleggingsfondsen die in een private privak beleggen, samen goed voor 1,2 miljard euro aan toegezegd kapitaal.

Blijven groeien

Om aan de vraag naar beursgenoteerde en niet-genoteerde activa te kunnen blijven voldoen, vroeg en verkreeg Quaestor recent  een nieuwe FSMA vergunning. “Op 1 augustus deden we afstand van onze vergunning als vennootschap voor vermogensbeheer en beleggingsadvies en in de plaats daarvan kwam een meer uitgebreide vergunning als beheervennootschap van niet-openbare AICB’s en verstrekker van discretionair portefeuillebeheer en beleggingsadvies”, weet partner Bart Baetens namens Quaestor. “Dit laat ons toe om ons aanbod, en dan vooral ons PE-aanbod, verder te gaan opschalen. Kortom, met deze vergunning op zak willen we vanuit ons nieuw hoofdkwartier onafhankelijk blijven groeien en onze positie als grootste aanbieder van private equity fondsen verstevigen.”