Pfizer Puurs Foto: Joris Herregods

Arrondissement Mechelen heeft de snelst groeiende economie van Vlaanderen, Turnhout behaalt tweede plaats

Het arrondissement Mechelen is de snelst groeiende economische regio van Vlaanderen. Dat blijkt uit cijfers van de Nationale Bank. Het arrondissement Turnhout staat op een gedeelde tweede plaats, samen met Oostende.

De Nationale Bank berekent elk jaar het Bruto Binnenlands Product (BBP) per arrondissement. Het BBP is de totale waarde van goederen en diensten die wordt geproduceerd. Het is een indicator van de economische welstand in een regio. In tien jaar tijd is het BBP in het arrondissement Mechelen het sterkst gestegen van heel Vlaanderen. In 2011 was het BBP in de Mechelse regio 12 miljard euro. In 2021 was dat al opgelopen tot 17,9 miljard euro. Dat is een stijging van 50%.

Het is niet alleen de stad Mechelen die de pluimen op haar hoed mag steken. Het arrondissement bestaat uit twaalf gemeenten: Berlaar, Bonheiden, Bornem, Duffel, Heist-op-den-Berg, Lier, Mechelen, Nijlen, Putte, Puurs-Sint-Amands, Sint-Katelijne-Waver en Willebroek.

Dat het arrondissement Mechelen de snelst groeiende economie heeft, komt vooral door een zeer snel groeiende informaticasector, een sterke toename van de vrije beroepen en van de industrie. Zeker de groei van bijvoorbeeld farmabedrijf Pfizer in Puurs maakt de regio extra sterk. Sinds 2010 is het aantal werknemers bij Pfizer meer dan verviervoudigd, van 1.302 naar ruim 4.500 mensen.

Dat het arrondissement Turnhout de tweede snelste stijger is, samen met Oostende, komt onder meer omdat farmabedrijven zoals Johnson&Johnson in Beerse en Sanofi in Geel daar heel sterk staan. De verankering van de chemie- en farmasector in de regio-Mechelen en de Kempen is historisch gegroeid, maar heeft in het geval van Mechelen voor een deel ook met de centrale ligging te maken.

Turnhout is vierde, Mechelen zevende

Ook in absolute termen doen het arrondissement Mechelen en Turnhout het goed. Turnhout levert van alle 21 arrondissementen nu de vierde grootste bijdrage aan de Vlaamse economie. Het arrondissement Mechelen staat op plaats zeven.

Het arrondissement Antwerpen is uiteraard de onbetwiste economische leider van Vlaanderen, met een BBP van 55 miljard euro. Dat is meer dan dubbel zoveel als Turnhout en drie keer zoveel als Mechelen. Het BBP in Antwerpen is wel “slechts” met 32% gestegen in tien jaar, omdat het nu eenmaal moeilijker is om supersnel te groeien als je groot bent, dan als je iets kleiner bent en dus nog veel groeimarge hebt.

De motor sputtert

Tot slot is het nog de vraag of de arrondissementen Mechelen en Turnhout, en eigenlijk elke andere regio in Vlaanderen, de hoge groei wel kunnen volhouden. “De economische motor sputtert”, zegt Wim Brillouet, manager Belangenbehartiging van Voka Mechelen-Kempen. “Zeker als je kijkt naar de beschikbare grond en ruimte om te mogen ondernemen, naar het karige aantal beschikbare handen en mensen die er zijn om in te zetten, naar de fiscale druk op ondernemingen en naar de moeilijkheid om bepaalde vergunningen te krijgen. Een op de vier vergunningen in de regio Mechelen-Kempen wordt vroegtijdig stopgezet, onder meer omdat ondernemingen vinden dat de procedure te complex is, of omdat er te weinig expertise is bij lokale besturen.”