Door middel van innovatie hopen de onderzoekers zo financieel interessante bouw- en renovatie-oplossingen versneld op de markt te brengen en een impuls te geven aan de ambities om tegen 2050 tot een klimaatneutraal Vlaanderen te komen. Er zullen verschillende disciplines en technieken aan bod komen, onder meer op vlak van energie, waterbeheer en binnenluchtkwaliteit.
Het gebouw zal in totaal 10,6 miljoen euro kosten waarvan de Vlaamse regering 8 miljoen euro investeert via het investeringsplan Vlaamse Veerkracht. KU Leuven investeert de resterende 2,6 miljoen euro.
Vlaams minister Jo Brouns zegt hierover: “Vlaanderen trekt resoluut de kaart van de duurzame en circulaire economie. Met het Vlaams relanceplan investeerden we dan ook in verschillende infrastructuurprojecten om onderzoek en innovatie te stimuleren voor die duurzame transitie. De investering van 8 miljoen euro in ConstrucThor op de Thor site bij EnergyVille is daar een mooi voorbeeld van. Zo ontwikkelen we hier de duurzame bouwtechnieken van morgen, zodat dit door efficiënter te werken ook betaalbaar wordt voor de Vlaming, en zetten we Thor Park en EnergyVille in Genk verder op de kaart als expert in de duurzame en circulaire technologieën.”
Burgemeester Wim Dries is een tevreden man: “We zijn bijzonder verheugd dat dit project geïntegreerd wordt binnen het living lab dat vanuit het Thor Park ontwikkeld wordt. De tientallen bouwbedrijven die in Genk en in Limburg gevestigd zijn kunnen zich, door de kennis die ontwikkeld wordt binnen ConstrucThor, wapenen voor een uitdagende toekomst. Ze kunnen uit eerste hand kennis maken met technologieën die ingezet kunnen worden in het streven naar een klimaatneutraal Europa. Op deze wijze kunnen onze bedrijven een voorsprong nemen en hun klanten en potentiële klanten ondersteunen in hun duurzame bouw- en renovatieprojecten.”