Koreaanse supermarkt 2 Foto: fvv

Ex-militair Dirk (36) opent Zuid-Koreaanse supermarkt: “In vergelijking met Seoel lijkt Gent een dorp”

Het voormalige pand van kapperszaak Jitske Knipt in de Vlaanderenstraat heeft een opvallende nieuwe invulling gekregen. Ex-militair Dirk Ijpelaar (36) opende er een Zuid-Koreaanse en Japanse supermarkt. “Koreaans eten is veel fijner van smaak dan frieten of pita.”

Ijpelaar werd geboren in Gent, als zoon van een Gentse vader en een Zuid-Koreaanse moeder. Thuis werd er vaak Koreaans gekookt en zo leerde Ijpelaar de keuken van zijn tweede thuisland kennen. De juiste ingrediënten daarvoor moesten ze grotendeels in Antwerpen en Brussel halen. “Het was al lang mijn droom om een eigen winkel te openen”, vertelt de Gentenaar.

Vliegtuigtechnieker

Die droom verdween meer dan twaalf jaar naar de achtergrond, toen Ijpelaar beroepsmilitair werd in het Belgische leger. “Ik heb gewerkt als vliegtuigtechnieker. Veel buitenlandse missies had ik niet, al heb ik wel de NAVO-grens mee bewaakt. Ik begrijp dat sommigen vroeg stoppen in het leger. Je bent veel weg van huis en je moet ervoor gemaakt zijn”, zegt de zaakvoerder.

Uiteindelijk waagde Ijpelaar toch de sprong en nam hij loopbaanonderbreking om zijn eigen supermarkt op te starten. Een jaar lang ging hij op zoek naar het juiste pand, tot zijn oog op het gebouw in de Vlaanderenstraat viel. “De ligging is ideaal, er is hier veel passage.”

Foto: fvv

Al is die niet te vergelijken met de passage die er door de straten in Seoel wandelt, de stad waar zijn Zuid-Koreaanse familie woont. “Het leven is daar veel hectischer. Gent is een dorp in vergelijking met Seoel. Alles is er hightech.”

Instant noodles

Zo is een automaat die instant noodles klaarmaakt daar geen uitzondering. Ijpelaar zou er graag ook zo één in zijn supermarkt zetten, maar voorlopig komt die er niet. In de plaats zijn er twee rekken vol Zuid-Koreaanse en Japanse droogwaren, sojasauzen, soju en diepvriesproducten zoals dumplings. Doe-het-zelvers kunnen er alles wat je nodig hebt kopen om sushi te maken. Voor wie zeer handig is, zijn er ook dumplingvellen.

“Bijna al die producten waren tot voor kort moeilijk te vinden in Gent. Zuid-Koreaans eten heeft een aparte smaak en is heel gevarieerd. Het smaakt fijner dan frieten of pita.” De ex-militair wil een zo ruim mogelijk assortiment aanbieden dat meegaat met de seizoenen. Als je iets niet vindt, mag je het hem vragen en dan kijkt hij of hij het vindt en kan bestellen.