Opticiens-Jan-en-Glenn-Vingerhoets-in-Timbel-hun-nieuwe-optiekwinkel-voor-kinderen. Opticiens-Jan-en-Glenn-Vingerhoets-in-Timbel-hun-nieuwe-optiekwinkel-voor-kinderen. Foto: Dirk Vertommen.

Familie Vingerhoets opent optiekwinkel voor kinderen: “De ervaring met mijn eigen dochtertjes inspireerde me”

De familie Vingerhoets heeft haar optiekwinkel in het centrum van Mechelen na 45 jaar gevoelig uitgebreid met Timbel, een optiekwinkel speciaal voor kinderen. “We merken dat er steeds meer ouders op zoek zijn naar een leuke bril voor hun kind”, zegt Glenn Vingerhoets (35).

“Er zijn zoveel leuke merken voor kinderen. In steden als Antwerpen en Leuven waren die al te vinden, maar in Mechelen had nog niemand er zich in gespecialiseerd”, zegt Glenn. “De ervaring met mijn eigen dochtertjes Elena en Aline inspireerde me. Beiden dragen ze een brilletje. Zo zijn we beginnen zoeken en hebben we heel toffe collecties gevonden om meer kinderen te kunnen helpen. Onder meer door het gebruik van tablets hebben kinderen in Europa vroeger een bril nodig”, vertelt de jonge vader.

Timbel heet de nieuwe optiekwinkel, een kwinkslag naar hun familienaam. “Timbel is de vernederlandste versie van het Engelse woord voor vingerhoedje (thimble, red.). We hebben er bewust voor gekozen om de optiekwinkel voor kinderen een andere naam te geven, zodat het duidelijk is dat we ons specifiek richten op kinderen. Niet alleen voor de monturen, maar ook voor de glazen. Onder de 18 jaar werken wij voor de terugbetaling altijd samen met een oogarts”, legt Glenn uit.

(De tekst gaat verder onder de foto)

Opticiens-Jan-en-Glenn-Vingerhoets-in-Timbel-hun-nieuwe-optiekwinkel-voor-kinderen. Foto: Dirk Vertommen.
Foto: Dirk Vertommen.

Zelf nog verbouwd

In een pand op de hoek van de Botermarkt met de Désiré Boucherystraat dat al enige tijd leegstond, heeft de familie de nieuwe winkel ingericht. Die vormt wel een geheel met de rest van de zaak. Het was Glenns vader Jan (65) die daar 45 jaar geleden mee begon. “Mijn vader leverde etuis bij opticiens. Zo is bij mij de interesse gegroeid en ben ik in de sector gerold. Ik had mijn diploma nog net niet toen ik als opticien begon. In de periode dat ik begon was er voor optometrie zelfs nog geen aparte school. Ik heb me constant bijgeschoold”, legt Jan uit.

In 1978 begon hij zijn eerste zaak in hartje Mechelen. Op precies dezelfde locatie waar zijn zaak vandaag nog altijd gevestigd is, in de Désiré Boucherystraat. “Op 22 vierkante meter. Ik ben van nul begonnen. Ik heb hier zelf nog verbouwd terwijl de winkel al open was. In die tijd kon dat nog (lacht). Gaandeweg is onze zaak met verschillende panden uitgebreid, tot meer dan tweehonderd vierkante meter vandaag”, vertelt Jan.

Nieuwe generatie

De familie heeft ook nog altijd een zaak op de Grote Markt in Vilvoorde. “Die hebben we geopend in 1981, toen nog onder de naam Troptic. Ondertussen is het al een tiental jaar Vingerhoets Optics”, zegt Jan. Al acht hij stilaan de tijd rijp voor andere dingen. “Het is nu aan Glenn om het waar te maken. Ze zeggen altijd dat het makkelijker is om op te bouwen en aan de top geraken dan er te blijven. Ik denk wel dat het hem zal lukken. Glenn is nog preciezer dan ik en aan klantvriendelijkheid ontbreekt het hem ook niet. Service is belangrijk.”

Glenn wil daar resoluut voor gaan. “Mijn ouders hebben de voorbije 45 jaar een mooie zaak opgebouwd. Ik heb grote schoenen te vullen, maar het is prachtig om in zo’n zaak te kunnen stappen”, zegt hij. Vader Jan blikt met trots terug. “Meer dan 50% van onze nieuwe klanten is bij ons terechtgekomen via mond-tot-mondreclame. We hebben dus een naam hoog te houden.”