Bierfestival Foto: Dirk Vertommen

Quali Drinks organiseerde voor negende keer Bierfestival in Mechelen en lokt tienduizend bezoekers naar Mechelse Grote Markt

Het negende Bierfestival op de Grote Markt in Mechelen had het hele weekend de weergoden aan zijn zijde. In totaal bezochten ongeveer tienduizend bierliefhebbers de standjes van de verschillende brouwerijen. Het publiek kwam van heinde en verre en ook met verschillende interesses afgezakt naar de Mechelse binnenstad. Maar over één zaak waren ze het allemaal eens: dat het Bierfestival baadde in een gezellige zomerse sfeer.

Organisatoren Kevin Goos en Veronique Smolders van Quali Drinks stonden dan ook met een glimlach toe te kijken op de Grote Markt. “In onze zaak verkopen we een duizendtal speciaalbieren”, begint Kevin. “We dachten dan in 2012 om een bierfestival te organiseren. Op de eerste editie kwamen er een tiental brouwerijen af en zo’n tweeduizend bezoekers. Dat was niet slecht voor een eerste keer, maar we wilden toch groeien. Stilaan is het Bierfestival groter en groter geworden en ik denk dat we deze editie gaan afsluiten met tienduizend bezoekers. Er staan hier 26 standjes van een veertigtal brouwerijen. Zaterdagavond zat de Grote Markt al vanaf de start om 18u afgeladen vol, we kunnen dus wel van een succes spreken.”

Veronique vult aan. “In al die jaren hadden we maar één keer af te rekenen met slecht weer, dat is een meevaller. Maar het belangrijkste is dat alles in een gemoedelijke sfeer verloopt, er zijn nooit incidenten. Als we zaterdagavond om middernacht zeggen dat het festival sluit, gaat iedereen rustig naar huis. Dat draagt zeker bij aan de sfeer.”

Bezoekers uit de hele wereld

Selim Abdou en Johan Cornière van het Mechelse Weyneshop Brewery zijn alvast tevreden met de belangstelling. “Zaterdagavond hebben we ongeveer vijfhonderd mensen aan onze stand gehad. We ontwikkelen zelf de recepten voor onze bieren, maar we laten ze ergens anders brouwen. Zoals alle hobbybrouwers zijn we begonnen met een tripel, D’ravotter. Daarna zijn we wat gaan experimenteren en hebben we met de Black Naughty Russian Pudding een mix gemaakt van twee zwarte stouts met zelfs chilipeper in. Speciaal, maar toch ook populair bleek gisteren. We zijn nu zeven jaar bezig en we hebben zeker nog plannen om uit te breiden.”

Ook de liefhebbers vonden het gezellig toeven. Therese uit Zweden, Tomas uit Tsjechië, Zachary uit Engeland en Jekabs uit Letland waren toevallig in Mechelen omdat ze samen een huwelijk hadden bijgewoond van een Mechelse studiegenoot, die net als zij in Zweden studeerde. “We zijn op brouwerijbezoek geweest in het Anker en daar wezen ze ons erop dat er een Bierfestival was”, zegt Zachary. “Dat wilden we uiteraard meepikken en het is een toffe belevenis. Ik prefereer vooral de bieren met een whiskysmaak, maar er is hier echt wel veel keuze”, vindt de Brit. Jekabs knikt. “Ook in Letland brouwen we bier, maar niet zoveel als hier en zeker niet zo’n sterke bieren”, vult hij aan. Therese was dan weer fan van het zoetere werk. “Ik vind vooral de fruitige bieren lekker, dat hebben we in Zweden niet”, zegt ze.

Familie ontdekt eigen bier

Wat verder zit er een hele familie, die net tot een leuke ontdekking kwamen. “We komen allemaal uit verschillende streken en gingen op familie-uitstap naar Mechelen. We wisten niet dat het nu Bierfestival was, maar dat is leuk meegenomen”, zegt Johan. “Vooral omdat we ontdekten dat we een eigen bier hebben. We heten Eylenbosch en er is hier ook een brouwerij met deze naam, voor ons een ontdekking. Of het familie is, weet ik niet, maar het bier smaakt in elk geval goed.”

De drie vrienden Sammy, Joachim en Jonas waren wel doelbewust afgezakt naar het Bierfestival. “We zijn echte bierliefhebbers en willen zo veel mogelijk bieren ontdekken”, zegt Sammy. “Dit hier is een ideale gelegenheid en dat boekje dat je erbij krijgt is heel handig om sommige kenmerken op te schrijven of om later bier bij de brouwerijen te bestellen. Het is ook mooi dat het hier vooral kleinere brouwerijen zijn. Zo kan je echte ontdekkingen doen. Dit is ons tweede biertje, ik denk dat we er in totaal een achttal gaan proeven.”