Renson-Paul new

Paul Renson maakt SWOT-analyse van de bouwsector

WAREGEM - Hoe kijkt de West-Vlaamse topondernemer Paul Renson naar de huidige bouwmarkt? In het veel gelezen driemaandelijks medium Renoscripto maakte hij recent de balans op, en het werd een belegen visie. Renoscripto is een driemaandelijks vaktijdschrift voor architecten, studiebureaus en de volledige Belgische projectmarkt, uitgegeven door Omicron uit Beernem. Hierbij het interview. 

-Wat is volgens jou de grootste uitdaging voor de bouwsector? En hoe moeten we daar best op antwoorden?

-Paul Renson: “Energiezuinigheid, duurzaamheid en compacter wonen zijn voor mij de grootste uitdagingen voor de bouwsector. De goedkoopste energie is nog steeds de energie die je niet verbruikt. En dus moeten we blijven anticiperen op de veranderende klimatologische omstandigheden. Niet de stookkosten binnen de perken houden, maar wel besparen op kosten voor koeling wordt een steeds grotere uitdaging. Iedereen wil veel daglicht via grote ramen. Maar de besparing op verwarming dankzij gratis zonnewarmte in de winter weegt niet langer op tegen de energie die je verspilt door actief te koelen in de zomer. Meer zelfs: met de zon vol op het raam, is er in steeds meer goed geïsoleerde en luchtdichte gebouwen zelfs in de winter sprake van oververhitting binnenshuis. Duurzaam anticiperen is de boodschap: door de zon tegen te houden met screens nog voor die het glas kan bereiken en koelere nachtlucht te benutten om het binnen te helpen afkoelen via nachtkoeling. Licht en lucht op die manier slim inzetten voorkomt dat een airco overuren moet draaien en zelfs nog meer bijdraagt aan de CO2-uitstoot.”

“Compacter wonen daagt ons dan weer uit om technieken, installaties en oplossingen te herdenken. Ventilatietoestellen moeten in steeds kleinere technische ruimtes passen, binnendeuren die wegschuiven in de wand laten toe om ruimtes zo efficient mogelijk op te splitsen. En terrasoverkappingen moeten zo windbestendig zijn dat ze ook bij appartementen en penthouses kunnen zorgen extra (buiten)leefruimte.”

-In welke technologie of innovatie zie je een grote opportuniteit? Waarom?

-“Iedereen zet ‘s nachts graag een raam open in de slaapkamer. Je hebt voldoende verse lucht en als het op warme dagen buiten voldoende afkoelt, doet dat ineens ook de binnentemperatuur zakken tegen ‘s anderendaags. Kortom: de meest duurzame eerste stap richting voorkomen van oververhitting. Met inbraakwerende of doorvalveilige roosters voor een nachtkoelingsluik in een raam verwerkt, kan dat – op gelijkvloers of bovenverdieping – zelfs aan de straatkant perfect veilig. Het is een even eenvoudige als ingenieuze ingreep in de gebouwschil die voorkomt dat we ons moeten verliezen in energieverslindende technieken voor koeling.”

-Op welke speerpunten zet jouw bedrijf momenteel vooral in? Wat wil je daarmee bereiken?

-“We blijven inzetten op duurzame oplossingen voor gezond en comfortabel wonen. Totaaloplossingen ook waar de bewoner zo weinig mogelijk omkijken naar heeft. Gezonde binnenlucht en een aangename temperatuur in huis: het liefst regelt zich dat allemaal zelf. Slimme ventilatie doet dat al langer op maat van de bewoner, nu volgen ook slimme screens, die op basis van actuele cloud data en de voorkeuren van een bewoner de zonwering automatisch aansturen voor een comfortabel binnenklimaat. Zelfs als er niemand thuis is. Tegelijk merken we dat mensen nog steeds meer willen buiten leven. Daarom blijven we innoveren in buitenleefruimtes die de grens tussen binnen en buiten doen vervagen. Buiten leven met het comfort van binnen, maar wel het hele jaar door. Rode draad daarin blijft wel steeds dat we ontwikkelen met oog voor design en esthetiek. Van ventilatierooster over doekzonwering tot terrasoverkapping.”

Wat zal volgens jou de economische dynamiek zijn in 2024? (verwachtingen op vlak van inflatie, recessie, koopkracht, opdrachten in de bouwsector)

-“Consumenten stellen grote investeringen uit en dus komen bestellingen minder talrijk binnen dan verhoopt. Tegelijk wegen kosten zwaarder door dan ooit tevoren door ongeziene inflatiecijfers en veel onzekerheden. Minder omzet en meer prijsdruk betekent nu eenmaal dat ook wij kostenefficiënter aan de slag moeten. Toch blijf ik erbij dat we op de ingeslagen weg moeten doorgaan en – weliswaar zo efficiënt en creatief mogelijk – blijven inzetten op innovatie. Met de focus op renovatie zitten we in ieder geval ook goed. Zowel ventilatie als zonwering en ook gevelbekleding winnen daarin steeds meer aan belang. Bouwers, verbouwers, maar ook architecten en aannemers zien steeds meer in dat energiezuinigheid hand in hand moet gaan met duurzaamheid, onderhoudsvriendelijkheid en vooral gezondheid. En dat stemt me positief, want verse lucht, daglicht en een aangename temperatuur hebben een enorme impact op het welzijn en de gezondheid van ieder van ons.”

-Hoe denk je in 1 tot 3 woorden over:

-Circulair bouwen: “Work in progress”

-Bouwmeesters: “Ervaren verbinders”

-AI: “Voorzichtig omarmen”

-BIM: “Logische evolutie”

-Ruimtereizen: “Dichterbij dan gedacht”

-Uitsmijter: waar en hoe woont de mens in 2100?

-“Kleiner, in woningen, woonblokken of wijken waar bewoners niet meer wakker liggen van de technieken achter hun wooncomfort, dat volautomatisch en op maat voor hen geregeld wordt. Met voldoende groen en de nodige faciliteiten om nog meer tijd buiten te kunnen spenderen.