Ugani Prosthetics. Foto's: Ugani Prosthetics Ugani Prosthetics. Foto's: Ugani Prosthetics

Start-up uit Vaalbeek schakelt versnelling hoger met mobiele prothese-atelier om patiënten in derdewereldlanden te helpen

Ugani Prosthetics, dat op basis van 3D-technologie betaalbare protheses en ortheses maakt voor patiënten in lage- en middeninkomenslanden, heeft afgelopen week zijn nieuwe mobiele prothese-atelier voorgesteld. De makkelijk verplaatsbare container zal over twee weken worden verscheept naar Kinshasa, in Congo. "Deze oplossing willen we op termijn ook uitrollen in oorlogsgebied of in regio's die getroffen werden door een natuurramp", zegt mede-oprichter Joren Vallaeys.

De start-up en sociale onderneming werd in 2021 opgericht door Joren en Florian Vallaeys en ontwikkelde een technologie waarmee ze met behulp van 3D-technologie protheses en ortheses ontwikkelen. Vallaeys’ missie is om protheses en ortheses betaalbaar te maken voor miljoenen patiënten wereldwijd. Op dit moment is het bedrijf vooral actief in Kenya, Congo en een handvol andere Afrikaanse landen, maar de oprichters willen op termijn hun technologie ook op andere plaatsen uitrollen.

Het mobiele prothese-atelier dat ze afgelopen week hebben voorgesteld, zet hun sociale missie kracht bij. Het is een soort container waar patiënten met een verloren ledemaat terecht kunnen voor een prothese die is gemaakt door middel van 3D-scans, software en 3D-printers. De container is ontwikkeld door het Mollemse familiebedrijf Mechanic International.

(De tekst gaat verder onder de foto’s)

Ugani tijdens het lanceringsevent in Asse.
De container tijdens het lanceringsmoment in Asse. Foto: Ugani.

Foto: Ugani
Foto: Ugani

Het mobiele karakter zorgt ervoor dat de container snel kan worden verplaatst en geïnstalleerd op moeilijk bereikbare plaatsen. “We kunnen deze oplossing op termijn ook uitrollen in oorlogsgebied, zoals in Oekraïne bijvoorbeeld, of in regio’s die getroffen worden door een natuurramp”, vertelt Florian. De container werkt bovendien dankzij zonnepanelen volledig autonoom en één atelier kan per maand tot tweehonderd patiënten helpen. “Voor ons is dit een belangrijke stap”, voegt Florian toe. “Met deze mobiele ateliers kunnen we de kostprijs van een prothese of orthese voor een patiënt drastisch verlagen. De productie ervan gaat ook een pak sneller.”

(De tekst gaat verder onder de foto)

3D print process Ugani
Binnenin de container waar een prothese wordt gemaakt. Foto: Ugani

Kinshasa

Binnen twee weken vaart het atelier per schip naar Kinshasa, in Congo waar volgens de oprichters duizenden patiënten vandaag geen toegang hebben tot orthopedische zorg. De oprichters verwachten dat de container in april operationeel zal zijn. “In derdewereldlanden zoals in Congo is het probleem van amputaties acuut: niet alleen door rampen of conflicten, maar ook door verkeersongevallen of diabetes. Met deze oplossing kunnen we echt een impact hebben op een grote groep kwetsbare mensen in de samenleving”, sluit Florian af. Het project duurt twee jaar en een lokale partner zal het dan verderzetten. De uitvinding krijgt ook financiële steun van Finexpo, een onderdeel van de FOD Buitenlandse Zaken.