Chef Arnout Desmedt en sommelier Gianluca Di Taranto Chef Arnout Desmedt en sommelier Gianluca Di Taranto vormden samen een team. Foto: rr

Sommelier en chefkok vallen in de prijzen van internationale Copa Jerez

Sommelier Gianluca Di Taranto (34) en chefkok Arnout Desmedt hebben in Spanje een mooie onderscheiding ontvangen op de internationale kook- en sommelierwedstrijd Copa Jerez in Spanje. In deze competitie draait het allemaal rond sherry en volgens de jury liet het team alle internationale concurrentie achter zich.

Aan de tweejaarlijkse wedstrijd namen ook geselecteerde teams deel uit de Verenigde Staten, Spanje, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Nederland en Denemarken. Elk land vaardigde een chef en een sommelier af. Voor ons land bestond het deelnemende duo uit chef Arnout Desmedt uit Keerbergen, met roots in Bonheiden, en de Mechelse sommelier Gianluca Di Taranto, die nu in Hever (Boortmeerbeek) woont. “Het is een evenement dat sherry wil promoten en dat de voorbije twintig jaar is uitgegroeid tot een prestigieuze wedstrijd in de wijnwereld”, legt Gianluca Di Taranto uit.

Lees ook: Topsommelier en eventorganisator gaan samenwerkenHet prestigieuze karakter was ook af te leiden uit de samenstelling van de jury. Onder andere Jancis Robinson, wellicht de belangrijkste van alle wijncritici van dit moment ter wereld, was aanwezig. Verder ook Joan Roca, sommelier van één van de beste restaurants ter wereld El Celler de Can Roca. Enzovoort.

(De tekst gaat verder onder de foto)

Gianluca Di Taranto
Gianluca Di Taranto. Foto: rr

Er moest in elk gerecht gekookt worden met sherry als ingrediënt en de taak van Gianluca was om daar de juiste sherry’s bij te serveren. “We moesten dan op het podium het gerecht, de sherry en het waarom van de pairing uitleggen aan de jury”, zegt hij.

Dat lukte meer dan aardig, want het duo strandde op de tweede plaats na winnaar Denemarken. De aparte prijs voor beste sommelier ging naar Di Taranto. “Ik ben er heel blij mee. Volgens de jury heb ik heel duidelijk en gestructureerd de wijnen toegelicht en kwam ik naturel over. Dat vind ik fijn om te horen”, zegt hij.

(De tekst gaat verder onder de foto)

 

Gianluca Di Taranto
Gianluca Di Taranto. Foto: rr

Oxidatief

Voor wie nog niet helemaal thuis is in sherry, geeft Gianluca nog een korte introductie. “Het is een heel andere wijn dan de gewone witte of rode wijn die we gewoon zijn om te drinken. Het is een versterkte wijn uit Zuid-Spanje met een oxidatief karakter. Dat wil zeggen dat hij een notig, gistig amandelaroma heeft. Bij ons heeft sherry nog vaak een oubollig imago, de drank wordt nog te vaak onderschat. Maar dat is naar mijn gevoel stilaan aan het veranderen.”

(De tekst gaat verder onder de foto)

Gianluca Di Taranto
Foto: Dirk Vertommen

“Toen ik sommelier bij The Jane was, merkte ik dat mensen er toch voor open staan, mits ze wat uitleg krijgen en mits sherry in combinatie met het juiste gerecht wordt gegeven. Ook in Durbuy, waar ik nu voor de zaken van de groep rond Marc Coucke overkoepelend sommelier ben, wordt er doorgaans positief en verrast op gereageerd.”