Kristof en zijn vriendin Celine brengen de komende drie maanden antiek en vintage naar de Stationsstraat. Foto: yjs Kristof en zijn vriendin Celine brengen de komende drie maanden antiek en vintage naar de Stationsstraat. Foto: yjs

Kristof (41) opent pop-up antiekwinkel in Stationsstraat: “We zijn een uitstervend ras, maar ik ben ervan overtuigd dat er hier een groot publiek voor is”

Kristof Degelin (41) heeft de deuren van zijn pop-up antiekwinkel Great Old in de Stationsstraat in Sint-Niklaas geopend. Naast antieke stukken is er ook vintage en decoratie terug te vinden in het hoekpand aan de Reinaert Galerij, dat nieuwe ondernemers voor een bepaalde periode kunnen invullen in het kader van het BAAS-project. “Hopelijk wordt dit de opstap naar een eigen volwaardige zaak”, aldus Kristof.

Naast zijn voltijdse job in het containerpark begon Kristof enkele jaren geleden in bijberoep inboedels leeg te maken en online te verkopen. Naarmate de tijd vorderde, begon de Sint-Niklazenaar steeds concreter aan een eigen zaak te denken waar hij antiek zou kunnen verkopen.

“Dankzij het BAAS-project, dat nieuwe ondernemers ondersteuning biedt, kan ik hier de komende drie maanden proeven van mijn eigen winkel in de Stationsstraat”, vertelt Kristof. “Een pand huren in de binnenstad is vooralsnog bijzonder duur voor de fase waarin ik me als ondernemer momenteel bevind. Daarom is deze tussenstap bijzonder welgekomen. Antiekhandelaars zijn een uitstervend ras: steeds vaker zijn we alleen nog maar terug te vinden in grootsteden, maar ik ben ervan overtuigd dat er ook hier in Sint-Niklaas een groot publiek is voor antiek en vintage. Als de machine in gang schiet, zorgt dat misschien wel voor de volgende stap richting een eigen zaak.” (Lees verder onder de foto)

Een keuken uit de jaren ‘60 is een van de blikvangers in de zaak. Foto: yjs
Een keuken uit de jaren ‘60 is een van de blikvangers in de zaak. Foto: yjs

Naast de antieke stukken verkoopt Kristof ook vintage en decoratie. “Die brede waaier is ook wel nodig om voldoende mensen aan te spreken”, aldus Kristof. “De prijzen variëren hier tussen de 10 en 2.000 euro, maar achter ieder stuk zit gegarandeerd een verhaal. In Japan benoemen ze dat als Kami, wat zoveel betekent als ziel. Een van de absolute pronkstukken is een Franse tafel uit de achttiende eeuw. Met de zaak wil ik ook een fysiek aanspreekpunt zijn voor klanten die aangeven dat ze misschien wel schatten op zolder hebben liggen, maar niet weten wat ze er mee moeten aanvangen.”

Succesvolle formule

Dat de pop-upformule in het hoekpand van BAAS werkt, bewijst ook de vorige uitbaatster Ghizlan Afasi – die met haar onderneming 3 Little Stories binnenkort de doorsteek maakt naar een ander pand wat verderop in de winkelstraat.

“Het pand geeft hen de kans om te testen of hun project aanslaat bij de klanten uit de Sint-Niklase kernstad”, vertelt Silke van Cleuvenbergen van BAAS. “De winkelstraat kan wel wat jonge starters gebruiken en als die dan net zoals Ghizlan de sprong wagen om zich er definitief te vestigen, is dat een mooi succesverhaal.”

Great Old in de Stationsstraat is geopend op woensdag, donderdag en zaterdag tussen 10 en 17 uur en op afspraak.

Foto: yjs
Foto: yjs