ZNA en GZA werken al zes jaar samen, eerst als groepering en nadien als netwerk. Door te fuseren willen ze nog betere basis- en gespecialiseerde zorg bieden en kunnen ze meer investeren in zorg en in infrastructuur. Die fusie wordt nu uitgesteld van 1 januari 2024 naar 1 april 2024.
“Reden is dat de Belgische Mededingingsautoriteit (BMA) nog groen licht moet geven voor de fusie”, aldus woordvoerder van ZNA Tom Van de Vreken. “Die beslissing wordt pas eind december verwacht. Dat is te kort dag om de fusie op 1 januari te kunnen voltooien. Daarom wordt ze met een kwartaal uitgesteld.”
Door de nieuwe datum kunnen beide ziekenhuis-vzw’s de resterende juridische en operationele stappen voor de fusie afwerken. Het gaat dan onder meer om de administratieve overzetting van medewerkers en de overdracht van erkenningen en subsidies naar de nieuwe organisatie. “Voor de patiënten verandert er niets”, zegt Van de Vreken. “De zorg blijft doorlopen en hun afspraken blijven gewoon geldig. En ook voor het personeel blijven de bestaande structuren gewoon doorlopen.”
Fusie met enorme omvang
De fusie van beide ziekenhuisgroepen tot ZAS is van een enorme omvang. Wanneer de fusie voltrokken is, dan is ZAS goed voor ruim 3.300 bedden en 10.000 medewerkers waarvan duizend artsen.
In totaal zal ZAS bestaan uit dertien operationele sites met zes algemene ziekenhuizen: Cadix, Jan Palfijn, Middelheim, Sint-Augustinus, Sint-Jozef en Sint-Vincentius. Samen herbergen deze ziekenhuizen onder meer zes spoeddiensten en vier materniteiten.
ZAS zal ook zes gespecialiseerde ziekenhuizen tellen waaronder Psychiatrisch Ziekenhuis Stuivenberg en Koningin Paola Kinderziekenhuis en zes centra voor daghospitalisatie. Tot slot zullen ook de drie medische centra Regatta, Kaai 142 en Hof ter Schelde tot ZAS behoren, net als het Psychiatrisch Verzorgingstehuis Antwerpen en centrum voor patiënten met dementie Joostens.