Dertigers Jesse Nassel en Giovanni Smet zijn de gepassioneerde uitbaters van de ambachtelijke bakkerij A Fresh Tart in de Bourdeauxstraat. Beide heren zijn fan van de Scandinavische filosofie en besloten om Antwerpenaren kennis te laten maken met een overheerlijke Zweedse traditie. “In Zweden wordt op vier oktober Cinnamon Bun Day gevierd”, vertelt Nassel. “Het is vergelijkbaar met onze eigen Verloren Maandag, waarbij we gezellig samen worstenbrood of appelbollen eten.”
“Op Cinnamon Bun Day ligt de nadruk evenzeer op samenzijn”, pikt Smet in. “Het draait om samen genieten van een lekkernij met collega’s, vrienden of familie.”
Een groot verschil: de in bladerdeeg gehulde worst maakt plaats voor een zoetigheid van formaat. Een cinnamon bun is een Zweeds broodje met een boter-kaneelvulling. Het past perfect in de categorie ‘comfortfood’.
Nassel en Smet bieden twee varianten aan in hun zaak. “De klassieke met kaneel en een andere met kardemom. Ze vliegen de deur uit, net als zoete Zweedse broodjes”, verzekert het duo.
A Fresh Tart nodigde verschillende bedrijven uit om de feestdag met hun medewerkers te vieren. De respons was enorm, zo blijkt. “Bedrijven verwennen hun medewerkers graag. Geen betere manier om dat te doen, dan met eten. Als ik een bedrijf binnenloop waar we de buns leveren, en ik enkele medewerkers bij het koffieapparaat zie staan met een bun in hun hand, ben ik oprecht trots”, besluit Smet.