Hoe het nu zit? Ambtenaren en werknemers van grote bedrijven hoeven geen ziektebriefje meer in te dienen als ze maar één dag afwezig zijn door ziekte. Ze kunnen dat voor drie ziektedagen per kalenderjaar doen.
Deze nieuwe regeling vorig jaar in, volgens De Sutter om dat de huisartsen het zo megadruk hebben dat ze 1 briefje per werknemer er onmogelijk bij krijgen. Omdat de minister heeft begrepen dat er niet massaal misbruik van de situatie wordt gemaakt, wil ze de vrijstelling uitbreiden van 1 naar 3x per jaar.
Voka Limburg staat op zijn achterste poten, en schiet het voorstel af. “Het ziektebriefje is en blijft heel nuttig om onterecht afwezige werknemers te ontmoedigen”, vindt Johann Leten. “Het afschaffen is dan ook ‘not done’. De beslissing of een briefje al dan niet nodig is, kan best door de bedrijven zelf worden genomen. De situatie verschilt immers van bedrijf tot bedrijf. Voor de ene is het essentieel om misbruik in te perken, voor de andere is het vertrouwen in de eerlijkheid van zijn werknemers groot genoeg om het ziektebriefje overbodig te maken. Laat dus de bedrijven zelf beslissen. Het zijn toch niet de ondernemers die moeten opdraaien voor het tekort aan huisartsen en de grote werkdruk die zij ervaren?”
Volgens Johann Leten kan de introductie van meer digitale hulpmiddelen het werkschema van de artsen verlichten, waardoor het uitschrijven van een attestje er best nog bij kan. “Bovendien kan het perfect dat een assistent van de dokter een inschatting kan maken of iemand echt ziek is en desgevallend een briefje uitschrijven. Niet iedereen die ziek is moet daarom noodzakelijk door de arts zelf onderzocht worden”, besluit Leten. Petra kan haar probleem dus best anders oplossen…