Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

Oost-Vlaamse faillissementen in september stijgen licht ten opzichte van vorig jaar

In september gingen er in Oost-Vlaanderen 114 ondernemingen failliet, een lichte stijging van +4,59% ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. In het Vlaams Gewest zien we in de cijfers ook een lichte daling van -9,05% in de maand september. De cijfers komen van kennisbureau Graydon.

Voor de periode januari-september zijn de cijfers zorgwekkender. In Oost-Vlaanderen gingen tijdens de januari-september periode 1.031 bedrijven over de kop. Tijdens dezelfde periode vorig jaar bedroeg dit cijfer 881 waardoor we een stijging van 17,02% noteren. De stijgingen doen zich voornamelijk voor binnen de horeca en de bouw waar we stijgingen noteren van respectievelijk +41,18% en +24,10%.

Ondanks het feit dat er binnen het Vlaamse Gewest de afgelopen maand september minder faillissementen te betreuren vielen blijft het cijfer voor de periode januari-september op een ongekend hoog niveau. Met 4.648 uitspraken noteren we in vergelijking met dezelfde periode verleden jaar een stijging met +10,88%, overigens een absoluut record.

Grootste stijgingen in de bouw, horeca en transport in Vlaanderen

Op sectorniveau zien we de trends die we al enkele maanden waarnemen bevestigd. Met 1.605 faillissementsuitspraken (+8,3%) over de eerste 9 maanden van dit jaar piekt de bouwnijverheid en noteert die bovendien op een absoluut record. Hiervan noteren we 1.006 uitspraken binnen het Vlaamse Gewest met sterke accenten binnen de provincie Oost-Vlaanderen (242 uitspraken), Antwerpen (275 uitspraken) en Vlaams-Brabant (217 uitspraken) waar telkens absolute records sneuvelen.

Op de tweede plaats vinden we de horeca (die historisch zo goed als altijd koploper was) met ‘slechts’ 1.386 uitspraken (+19,07%). De kleinere transportsector telt 484 uitspraken (+12,04%). Ook voor deze sector moeten we een absoluut record betreuren.