Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

Ondanks hoog aantal Antwerpse faillissementen in september toch een daling van 15% ten opzichte van vorig jaar

De lijstjes van vorige week en de week daarvoor deden het al vermoeden: Antwerpen noteert een hoog aantal faillissementen in september. Maar liefst 154 ondernemingen deden de boeken toe. Verrassend genoeg zijn dit er minder dan vorig jaar, met een totaal van 181 en dus een daling van 14,92%. De cijfers komen van kennisbureau Graydon.

Lees ook: Al lang niet meer zo veel Antwerpse faillissementen: maar liefst 52 (!) ondernemingen doen de boeken toe

Lees ook: Nog een langere lijst dan vorige week: 59 (!) bedrijven failliet in Antwerpen

In het Vlaams gewest zien we in de cijfers ook een lichte daling van -9,05% in de maand september. In Brussel en Wallonië vielen wel nog grote stijgingen te noteren. Ondanks het feit dat er binnen het Vlaamse Gewest de afgelopen maand september minder faillissementen te betreuren vielen blijft het cijfer voor de periode januari-september op een ongekend hoog niveau. Met 4.648 uitspraken noteren we in vergelijking met dezelfde periode verleden jaar een stijging met +10,88%, overigens een absoluut record.

Als we kijken naar de periode januari-september in Antwerpen (stad en rand) noteren we een daling van -10,20%, met 1.056 faillissementen dit jaar en 1.176 faillissementen vorig jaar. In de januari-september periode in de hele provincie Antwerpen merken we een lichte daling op van -3,75%, met 1.567 faillissementen dit jaar en 1628 vorig jaar. In de Kempen gingen er van januari-september 302 bedrijven failliet ten opzichte van 279 in dezelfde periode vorig jaar (+8,24%). In regio Mechelen waren dit er 209 tegenover 173 vorig jaar (20,81%). Antwerpen is dus tegenover vorig jaar eigenlijk de beste van de klas met de daling van -10,20%.

De lichte daling van -3,75% in de provincie Antwerpen situeert zich voornamelijk binnen de groot- en kleinhandel waar we een afname van -20% noteren en de handelsbemiddeling met een afname van -35,56%. Ook binnen de dienstverlening aan bedrijven meten we binnen de provincie Antwerpen een lichte daling van -9,35%. Toch meten we in bepaalde sectoren nog steeds aanzienlijke stijgingen en zelfs absolute records. Binnen de Antwerpse horeca gingen tijdens de januari-september periode 284 ondernemingen over de kop, een stijging van +8,81%. Ook binnen de bouw, transport en overige persoonlijke diensten zit het aantal faillissementen in Antwerpen op een recordniveau.

Grootste stijgingen in de bouw, horeca en transport in Vlaanderen

Op sectorniveau zien we de trends die we al enkele maanden waarnemen bevestigd. Met 1.605 faillissementsuitspraken (+8,3%) over de eerste 9 maanden van dit jaar piekt de bouwnijverheid en noteert die bovendien op een absoluut record. Hiervan noteren we 1.006 uitspraken binnen het Vlaamse Gewest met sterke accenten binnen de provincie Oost-Vlaanderen (242 uitspraken), Antwerpen (275 uitspraken) en Vlaams-Brabant (217 uitspraken) waar telkens absolute records sneuvelen.

Op de tweede plaats vinden we de horeca (die historisch zo goed als altijd koploper was) met ‘slechts’ 1.386 uitspraken (+19,07%). De kleinere transportsector telt 484 uitspraken (+12,04%). Ook voor deze sector moeten we een absoluut record betreuren.