Van cookies met pecannoten en ijs van rozen, dadel, ricotta en honing over baba ganoush in een pitabroodje tot een shotje Elixir d’Anvers of een glaasje cider. Dat Antwerpen dit weekend opnieuw een culinair paradijs was, behoeft geen betoog. Een nachtmerrie voor mensen met keuzestress, want bijna honderd chef-koks van zaken gelegen tussen het Eilandje en het Zuid sloegen bezoekers met lekkers om de oren.
Wie niet wist waar te beginnen, kon zich beroepen op één van de vijf culinaire wandelingen die citta, het weekendmagazine van Gazet van Antwerpen, uitstippelde. Een handleiding die Koen en Monique, nochtans doorwinterde bezoekers, goed konden gebruiken. “Op de eerste dag van het evenement reden we zonder structuur van hot naar her, waardoor we wellicht enkele lekkere proevertjes misten”, vertelt Monique.
Zondag gooide het echtpaar uit Vremde het over een andere boeg. “Een ezel stoot zich geen twee keer aan dezelfde steen, en dus stippelden we een route uit. In het krantje lazen we over Finjan, een pitazaak nabij het KMSKA. De foto’s overtuigden ons om langs te gaan”, aldus Koen.
“De proevertjes losten de verwachtingen helemaal in”, blikt Monique voldaan terug. “We kozen voor een quinoasalade en humus met een pitabroodje. Het was onze eerste kennismaking met die gerechten, maar we zijn overtuigd en komen zeker terug.”
Uitbater Yarin Chacham geniet van de lovende woorden. “Ik vermoed dat we dit weekend heel wat nieuwe klanten hebben gewonnen”, lacht hij. “Het merendeel van de klanten reageerde enthousiast. Dat doet deugd.”
Iets verderop, in de Verschansingstraat, is het druk bij Gelato Factory. Verrassend is dat niet, want vanaf het minste straaltje zon vormt zich steevast een lange rij voor de deuren van de ijsbar. Het proevertje, een gelato van rozen en dadel, ricotta en honing, valt in de smaak. “Precies wat ik nodig had in deze weersomstandigheden”, vertelt Virginie Rosseel. “Het ijsje klinkt bijzonder en smaakt bijzonder, maar is zeker een aanrader.”
In het stadscentrum was het twee dagen lang over de koppen lopen bij Het Steen. In de vernieuwde Cruise Terminal bemanden een tiental standhouders een heuse smaakmarkt. Bij de Antwerpse ciderproducent Cidernations vloeide de drank uit de tap. “Vooral de Belgian Brut valt in de smaak”, vertelt Puck. “Een erg verfrissende cider die naar bier smaakt. Dat verklaart wellicht het succes”, lacht Sofia.
“Ook voor wie geen alcohol drinkt, hebben we iets in petto: de appels waaruit de cider is gemaakt. Zo ervaren zij enigszins de smaak van de drank.”
Na haltes op het Zuid en in het centrum trekken fijnproevers wellicht nog even naar het Eilandje. In de schaduw van het MAS poneerde Vis van A, het restaurant van sterrenchef Bart De Pooter, een foodtruck. Het proevertje? Fish & chips. “Superlekker’, oordelen Fien Snoeys en Jannes Hendrickx. “We kwamen eerder al dineren in het restaurant. Dat beviel ons enorm, dus wilden we de foodtruck ook eens proberen.”
“We geven het gerechtje een acht op tien”, vertelt Fien. “De smaak was top, maar de verhouding vis – frietjes zat scheef. Los daarvan zou ik het iedereen aanraden om hier eens te eten.”
“We ontdekten pas vanochtend (zondag, red.) dat Smaakmeesters plaatsvindt. Dit is onze eerste stop, zo meteen trekken we wellicht naar het Zuid”, gaat ze voort. “We wonen nu een jaartje in Antwerpen en zijn blij dat we deze culinaire hoogstandjes eens vanop de eerste rij kunnen meemaken. Met het zonnetje erbij zijn we helemaal blij.”