Benoit Filliers Benoit Filliers

Zesde generatie familie Filliers maakt intrede in de familiale stokerij

Vandaag maakt Benoit Filliers (27) officieel zijn intrede bij Filliers Distillery in Deinze. Hij is daarmee de zesde generatie Filliers die aan de slag gaat in het familiebedrijf. Hij neemt er de taak op van distilleerder en productiedirecteur en volgt hiermee Filip Waelkens op die na 23 jaar dienst op pensioen gaat.

Benoit Filliers is de zoon van Jan Filliers. Jan leidde samen met zijn neef Bernard de distilleerderij toen hij, in het najaar van 2008, onverwacht overleed in een tragisch verkeersongeval in het buitenland. Meteen na zijn overlijden nam zijn neef Bernard Filliers zijn taken over tot aan zijn pensioen begin 2018. Sindsdien heeft een externe CEO de leiding over Filliers Distillery en was er geen Filliers familielid actief in het bedrijf. De intrede van Benoit is dus een speciaal moment voor de familie.

De stokerij werd opgericht door Karel Lodewijk Filliers in 1869. De focus lag destijds op landbouw, maar toch werd toen al de grondslag gelegd voor de eerste graanjenever. Sindsdien stonden ook Kamiel Filliers, Firmin Filliers, Louis Fillier, Carlos Fillier, Bernard Filliers en Jan Filliers aan het roer van het bedrijf. Het huidige Filliers Distillery heeft drie verschillende stokerijen, één voor gin, één voor genever & één voor whisky.

“Ik ben erg trots dat ik aan slag kan in het familiebedrijf en de zesde generatie kan vertegenwoordigen”, zegt Benoit. “Ik ben opgegroeid naast het bedrijf en heb van jongs af aan over de schouders gekeken van mijn vader Jan en zijn neef Bernard. Ik heb het laatste anderhalf jaar in alle discretie het vak geleerd van Filip Waelkens. Ik ben hem dan ook erg dankbaar voor de tijd die hij hiervoor genomen heeft. Ik besef ook dat, in een familiebedrijf dat al 143 jaar bestaat, het mijn taak is om het bedrijf mee naar de toekomst te begeleiden met respect voor ons rijke verleden.”

Filip Waelkens en Benoit Filliers.
Filip Waelkens en Benoit Filliers.

“Tijdens mijn 23 jaar bij Filliers Distillery heb ik de stokerij mee helpen evolueren van een jeneverstokerij naar een stokerij met een breed gamma aan premium graandistillaten. Bij Filliers Distillery zijn we het gewoon om onze tijd te nemen om tot het beste eindresultaat te komen. We laten onze distillaten tot langer dan 30 jaar rijpen. Door zijn jonge leeftijd gaat Benoit gelukkig nog heel veel van zijn realisaties zelf kunnen proeven en op de markt zetten. Het is met een gerust geweten dat ik de fakkel aan hem overdraag”,  aldus Filip Waelkens.