Rose (vierde van links) samen met de Refu-vrijwilligers en de organisatoren van de Balkan-benefiet op 3 oktober. Foto: ies Rose (vierde van links) samen met de Refu-vrijwilligers en de organisatoren van de Balkan-benefiet op 3 oktober. Foto: ies

Refu Interim organiseert benefiet om werking in de kijker te zetten: “We zijn geen gewoon uitzendkantoor”

Op dinsdag 3 oktober wordt in Lokeren een benefiet georganiseerd om de werking van Refu Interim extra in de kijker te zetten. Dat zet dit jaar in Lokeren in totaal 86 nieuwkomers in om als vrijwilliger op diverse activiteiten en bij diverse organisaties aan de slag te gaan.

“Wij zijn geen interimkantoor zoals de vele andere in deze stad. Onze missie is om mensen die naar België gevlucht zijn en hier een nieuw leven willen opbouwen te helpen integreren in de maatschappij door vrijwilligerswerk te doen”, vertelt Rose Tuyishime.

Zij kwam vier jaar geleden vanuit Rwanda naar Lokeren en zette zich meteen in als vrijwilliger om op die manier sneller Nederlands te leren. “Omdat de kennis van de taal uiteraard heel belangrijk, zoniet het belangrijkste is om je aan te passen aan de nieuwe omgeving en om ook aan vast werk te raken.”

Al 86 mensen ingeschakeld

Rose is daarvan alvast het levendige bewijs. Niet alleen spreekt ze intussen behoorlijk Nederlands, intussen is ze ook vast medewerker bij Refu. “In het Waasland zijn we in Lokeren maar ook in Sint-Niklaas actief. We proberen op alle mogelijke manieren nieuwkomers die naar het Waasland zijn gekomen te bereiken en hen warm te maken om als vrijwilliger aan de slag te gaan. In Lokeren konden we zo dit jaar al 86 mensen inschakelen. We helpen onder meer bij het middagtoezicht in de basisscholen Veertjesplein en Oudenbos, werken mee aan activiteiten zoals de Lokerse Feesten, de Fonnefeesten en het Parktheaterfestival. Op die manier leren ze mensen kennen, leren ze de taal spreken en dragen ze ook bij tot de maatschappij.”

Ook op de voorbije Lokerse en Fonnefeesten waren Rose en haar Refu-vrijwilligers aan de slag. Foto: ies
Ook op de voorbije Lokerse en Fonnefeesten waren Rose en haar Refu-vrijwilligers aan de slag. Foto: ies

Ook atletiekclub AVLO Lokeren doet geregeld een beroep op Refu-vrijwilligers. “Bij de organisatie van onze veldloop en bij onze jaarlijkse city-trail, maar we stellen ook ons lokaal ter beschikking. We zijn bijzonder enthousiast over de samenwerking”, aldus Berten De Vleeschouwer van AVLO.

Met de fiets door de Balkan

Op dinsdag 3 oktober organiseren Refu Interim, AVLO en Lokeraar Stefaan Segaert samen een evenement in het AVLO-lokaal in de Sportlaan om de vrijwilligerswerking nog wat bekender te maken. “Dit voorjaar reisde ik met de fiets door de Balkan. Ik deed er heel wat ervaringen op en maakte er heel wat zaken mee. Ik bundelde alles in een voorstelling die ik graag wil brengen”, aldus Segaert.

Tijdens de voorstelling bereiden de Refu-vrijwilligers en medewerkers van LETS Durme een Midden-Oosters buffet. Ward Vandelanotte zorgt voor de muziek.

De avond begint om 18.30 uur met het buffet, aansluitend brengt Stefaan Segaert zijn Balkanfietsverhaal. Inschrijven kan via mail aan stefaan.segaert@skynet.be. Wie komt, mag een vrije bijdrage schenken, de opbrengst gaat naar Refu Interim.