Beide heren zijn grote liefhebbers van het Antwerpse taaltje, dat hoeft niet de verbazen met hun kledingcollectie die zijn succes te danken heeft aan de sappige opschriften die het Antwerps rijk is.
Dit jaar doopten ze de 123ste dag van het jaar nog uit tot de ‘dag van het dialect’. Die dag, die verwijst naar de hoogtemeters van de Onze-Lieve-Vrouwe-kathedraal, viel dit jaar op 3 mei.
Ze kunnen er duidelijk geen genoeg van krijgen, want vanaf vandaag lanceren ze ook hun eigen podcast-reeks: Café Kleir. En, u raadt het al, ook hier staat het Antwerps dialect centraal. Mathias en Nick doen dat niet alleen. Voor elke aflevering nodigen ze een bekende Antwerpenaar uit. Beginnen doen ze met Fien Germijns, maar ook Tourist Lemc en William Boeva nemen plaats in hun podcast-studio.
“Onze gasten staan centraal in de podcast, maar het Antwerpse dialect vormt wel de rode draad”, vertellen Mathias en Nick. “We voelen allebei dat het aan kracht verliest. En het Antwerps dat we nu spreken is lang niet meer wat onze ouders of grootouders spreken. Het gaat dan niet zozeer over de klanken, maar wel de woorden. Wij willen dat dialect nieuw leven in blazen, er mee voor zorgen dat het blijft bestaan.”
“Nen hannekesnest”, geeft Nick als voorbeeld. “Dat is veruit mijn meest favoriete, Antwerpse woord. En toch hoor je het vrijwel nooit meer. Nochtans hebben dialectwoorden een erg specifieke betekenis die in het algemeen Nederlands niet altijd een perfect synoniem kent.”
In de podcast polst het duo ook naar het favoriete woord van hun gasten. “naftstate”, beantwoordt William Boeva de vraag wanneer we hem net voor de opnames even spreken. “Dat vind ik fantastisch. Het is een woord dat mijn vader heel vaak gebruikte, hij was ‘nen echte’. Een dialect geeft kleur aan een gesprek, zeker in comedy. Niet alleen het Antwerps dialect, het geldt voor alle dialecten. Als iedereen hetzelfde zou spreken, kunnen we even goed allemaal Engels beginnen ‘klappen’.
Café Kleir. Vanaf vandaag, donderdag 28 september te beluisteren via Spotify.