Sven Verpoucke van horecazaak Oskar en zijn echtgenote Sarah Van der Sande Sven Verpoucke van horecazaak Oskar en zijn echtgenote Sarah Van der Sande. Foto: ven Van Haezendonck

Sven zoekt overnemer voor wijn- en charcuteriebar: “We verhuizen naar Spanje om dichter bij onze familie te wonen”

Sven Verpoucke (46) is op zoek naar een overnemer voor Oskar, zijn wijn- en charcuteriebar op de Mechelse Grote Markt. Momenteel kijken drie uitbaters op het belangrijkste plein van de stad uit naar een opvolger. “Mijn vrouw en ik willen meer tijd voor elkaar”, zegt Sven.

Dit voorjaar maakten Karel Meyer en Kris Dens bekend dat ze na tien jaar opvolgers zoeken voor hun tapasbar Sava. Eerder deze week lanceerde David Aerts dat hij een overnemer zoekt voor Makadam, die overigens ook zijn microbrouwerij La Flamme in de etalage zet. De derde in het rijtje is Sven Verpoucke van Oskar. Begin vorig jaar gooide hij zijn concept door de moeilijke zoektocht naar personeel al om en vormde hij zijn restaurant om naar een wijn- en charcuteriebar.

Lees ook: David (35) zoekt overnemer voor Makadam: “Ik stop graag op een hoogtepunt”“Het concept met de betere wijn en fijne vleeswaren sloeg aan. We hebben een gezonde zaak”, zegt Sven. Toch ziet hij voor zichzelf een nieuwe toekomst. “Na dertig jaar werken in de horeca wil ik het rustiger aan doen, met minder stress. Ik werk zes dagen op de zeven. Mijn vrouw Sarah en ik willen meer tijd voor elkaar”, vertelt de uitbater. In de loop van volgend jaar willen ze verkassen naar het buitenland.

Costa Blanca

Het familiale aspect speelt daarin een grote rol. “Mijn ouders wonen ondertussen vijf jaar in Spanje aan de Costa Blanca. Nu ze stilaan een dagje ouder worden, wil ik graag meer in hun buurt wonen”, vertelt Sarah Van der Sande (40). Dat gevoel speelde ook bij Sven zelf. “We verhuizen naar Spanje, om dichter bij onze familie te wonen. Wij hebben geen kinderen, dus er is niets dat ons hier houdt. Mijn ouders wonen zelf ook al tien jaar aan de kust in Portugal, op zo’n honderd kilometer van Lissabon”, legt Sven uit.

Zijn echtgenote heeft haar zaak als schoonheidsspecialiste eind maart na dertien jaar stopgezet. Manlief zoekt een overnemer. “Er lopen gesprekken met kandidaat-overnemers. Het kan snel gaan, maar het kan ook nog enkele maanden duren”, zegt Sven. Hij begon zijn zaak op de Grote Markt vier jaar geleden. “Het zat altijd in mijn achterhoofd dat ik zelf eens iets uit de grond wilde stampen. Zo ben ik aan dit avontuur begonnen.”

Daar blikt de ondernemer met voldoening op terug, ook al brak amper zes maanden na zijn opening de coronapandemie uit. “Toen ben ik wel even beginnen panikeren. Anderhalf jaar heb ik amper iets verdiend, terwijl de vaste kosten bleven lopen. Privé paste ik bij. Uiteindelijk ben ik blij dat ik die periode overleefde”, vertelt Sven.