De onroerende voorheffing is een jaarlijkse belasting van het Vlaams Gewest die geheven wordt op het bezit van onroerende goederen. Die belasting moet aan de Vlaamse overheid worden betaald. Steden en gemeenten heffen op hun beurt een aanvullende belasting op dat bedrag. Dat zijn de opcentiemen.
“De opcentiemen op de onroerende voorheffing voor de Turnhoutsebaan vormen al geruime tijd een probleem. Ondanks de aanzienlijke veranderingen in het landschap en de rol van deze baan door de jaren heen, blijven de kadastrale inkomens die in de jaren 70 zijn vastgesteld nog steeds geïndexeerd”, aldus Ellen Dehing van Open Vld Borgerhout. “Dit heeft geleid tot een buitengewoon hoge fiscale druk op de Turnhoutsebaan, wat op zijn beurt de huurprijzen kunstmatig verhoogt en kleine ondernemers in de knel brengt.”
Eerlijk fiscaal kader nodig
De partij pleit al geruime tijd voor een verlaging van de opcentiemen op de onroerende voorheffing voor handelskernen in de stad. Concreet wil Open Vld dat het stadscollege onderzoekt of de opcentiemen in verschillende handelskernen drastisch kunnen worden verlaagd. De Borgerhoutse liberalen pleiten daarbij ook voor een verlaging van de opcentiemen voor de Turnhoutsebaan.
“De onroerende voorheffing wordt namelijk berekend op basis van de kadastrale inkomens. In de jaren 70, toen deze inkomens werden vastgesteld, was de baan op haar hoogtepunt. Doordat deze historisch hoge inkomens nog steeds van kracht zijn, worden de huurprijzen en onroerende voorheffing kunstmatig opgedreven”, aldus Dehing.
“Om gedreven ondernemers naar onze handelskernen te lokken en ze er te houden, is een eerlijk en realistisch fiscaal kader nodig. De goedkeuring van onze motie lijkt ons daar een goede eerste stap voor.”