kapsalon Urbain Hasselt

Kapper denkt op 82ste nog niet aan stoppen

Urbain Jaenen was amper 14 jaar oud toen hij voor het eerst een klant mocht kortwieken op zijn kappersstoel. Vandaag is hij 82, maar aan stoppen denkt hij nog helemaal niet. Hij gaat voortaan thuis de klanten bedienen omdat het pand waar hij zovele jaren zijn salon uitbaatte, onder impuls van vastgoedkantoor Realmart, zal worden omgevormd tot een modern appartementsgebouw.

Urbain Jaenen (officieel ‘Urbaan’) wordt nu woensdag 82 jaar. Hij hanteert al 67 jaar de kwast en schaar. Als jongste van 9 kinderen uit een landbouwersgezin, moest hij van zijn vader de kappersstiel gaan leren. Hij bracht eerst 10 jaar door in de zaak van Theo Piccard, om vervolgens na de uren zijn eigen onderneming op te starten in woonplaats Wijer (Nieuwerkerken). Zelfs toen hij al een eigen kapperszaak had in Hasselt, deed hij nog altijd de verplaatsing voor woon-werkverkeer met de fiets. Veel Hasselaren kennen de joviale coiffeur dan ook als een sportieveling, die tot op vandaag regelmatig met de fiets door de binnenstad rijdt.

Doorheen de jaren is Kapsalon Urbain een begrip geworden in Hasselt. De ‘gewone man’ is er klant, maar ook de burgemeester en vele andere notabelen schuiven er met plezier aan om door Urbain onder handen te worden genomen. “Maar de burgemeester moet net zoals iedereen gewoon zijn beurt afwachten”, lacht de kapper.

Ooit had hij 3 vestigingen in Hasselt. Het was de bedoeling dat zijn zoon Stephan de onderneming zou overnemen, maar hij overleed na een ongeval in 2018, waarna Urbain besliste om geleidelijk aan af te bouwen. Hij ging recent op zoek naar een oplossing voor het centraal gelegen pand aan de Vismarkt, recht tegenover de kathedraal. Als bemiddelaar werd Jan Martens van vastgoedkantoor Realmart ingeschakeld. Hij zocht een oplossing, in de vorm van een nieuwbouwproject, dat ook het aanpalende pand van tandarts Berben bevat. Beide huizen zullen worden afgebroken. Koper en bouwheer, het koppel Clement Cleuren en Myriam Heynen (uit Riemst) heeft als aannemer gekozen voor Johan Leesen van Leesen Bouw (ook van Riemst). Het ontwerp van het project is van de hand van Didier Appeltans (Drieskens en Dubois, Hasselt).

Het nieuwe appartementsgebouw in Hasselt centrum betekent echter niet dat Urbain Jaenen de schaar definitief aan de haak hangt. Hij blijft verder knippen, maar dan vanuit zijn woning in Wijer. Klanten kunnen op afspraak bij hem terecht, behalve op zondag en maandag. “Voor het overige ga ik wat meer tijd doorbrengen met mijn vrouw Nicole (Vanoppen, 77)”, zegt Urbain. “Samen ’s middags eten: daar kijken we naar uit”, besluit de rasondernemer.