AZ Groeninge avondbeeld

Vijf West-Vlaamse ziekenhuizen duiken in het rood, zes ziekenhuizen pakken uit met winst

KORTRIJK - Uit een pas gepubliceerde studie blijkt dat de ziekenhuissector het globaal genomen niet goed doet. Na jaren van behoorlijke winsten, doemen hier en daar rode cijfers op. In de top tien van Vlaamse ziekenhuizen die met verlies werken staan liefst 4 West-Vlaamse sites. De twee eerste 'rode' plaatsen in Vlaanderen worden bezet door AZ Sint-Jan (Brugge) en AZ Delta (Roeselare). De beste leerling van de West-Vlaamse klas is dan weer AZ Groeninge.

De krant De Tijd worstelde zich door de jaarrekeningen van de Vlaamse ziekenhuizen. AZ Sint-Jan dook in 2022 13,4 miljoen in het rood. In 2021 was dat 4,3 miljoen euro, ook in de min.

Relatief spectaculair, maar niet meteen fraai, oogt ook de balans van AZ Delta uit Roeselare. In 2021 nog een bonus van 1,3 miljoen euro, een jaar later echter een verlies van -11,5 miljoen euro of  bijna 13 miljoen euro in de kering. Ook AZ West (Veurne) boekt verlies: -3,4 miljoen euro tegenover een lichte winst (+0,2) in 2021. Idem dito voor AZ Sint-Lucas uit Brugge: -3,2 miljoen euro in de min tegenover 5,5 miljoen in de plus in 2021. Zeno, het ziekenhuis van Blankenberge gaat van een break even in 2021 naar een licht verlies van 0,8 miljoen euro.

Zoeken naar oorzaken

Bij Zorgnet-Icuro, de koepel van Vlaamse ziekenhuizen, bestempelt men de situatie ongezien en ook verontrustend. In de zoektocht naar oorzaken voor de rode cijfers wordt het meest verwezen naar de stijgende energieprijzen (in 2022 inderdaad een groot probleem) en de oplopende loonkosten als gevolg van de inflatie.

Corona zou geen of weinig invloed gehad hebben op de cijfers. De penibele situatie van de balansen doet meer en meer dokters besluiten om een privé praktijk op te starten.

Goede leerlingen

In de rangschikking duiken ook de goede leerlingen van de klas op, ziekenhuizen die wel winst maken. Wat West-Vlaanderen betreft zijn het er 5: Sint-Jozefskliniek uit Izegem (+ 1,1 miljoen euro), AZ Damiaan uit Oostende (+ 1,8 miljoen euro), OLV van Lourdes uit Waregem (+ 1,9 miljoen euro), Sint-Andries uit Tielt (+ 2 miljoen euro), Jan Yperman uit Ieper (+ 2,1 miljoen euro) en het Kortrijkse AZ Groeninge (+2,2 miljoen). Dat laatste ziekenhuis, één van de grootste van Vlaanderen, boekte in 2021 nog 7,3 miljoen euro winst.

Nog dit: veel ziekenhuizen kunnen hun balans opsmukken dankzij een eigen ziekenhuisapotheek. Maar – begrijpe wie begrijpen kan – minister Frank Vandenbroucke vindt dat geen goede zaak.