ALBERT HEIJN GEEL Voor de bouw van de nieuwe supermarkt Albert Heijn verdwijnen de garagegebouwen van Lievens, maar het burgerhuis links blijft behouden en krijgt een functie als koffiezaak. — © Hans Otten

Derde keer, goede keer: Albert Heijn krijgt vergunning voor winkel op Molseweg in Geel

De Nederlandse supermarktketen Albert Heijn heeft een volledige en onvoorwaardelijke vergunning gekregen om een filiaal te mogen bouwen op de Molseweg in Geel. Het was al de derde poging om groen licht te krijgen.

Het stadsbestuur van Geel heeft een omgevingsvergunning toegekend aan een projectontwikkelaar om in opdracht van Albert Heijn een supermarkt te bouwen. Die winkel komt op de terreinen van de vroegere Seat-garage Lievens op de Molseweg en de apart staande woning links ervan.

De Nederlandse keten was er erg op gebrand om in de Barmhartige Stede voet aan de grond te krijgen, want ze heeft maar liefst drie verschillende dossiers ingediend vooraleer ze groen licht kreeg. Bij deze geslaagde derde poging probeerde het ontwerp zo veel mogelijk aan de bezwaren en opmerkingen van zowel stad als buurt tegemoet te komen.

Horecazaak

Bij de eerste aanvraag was er nog sprake van appartementen boven de winkel, maar die waren er in de tweede aanvraag al uitgehaald. De opvallende burgerwoning die tegen de garage aanstaat, zou niet gesloopt worden, maar dienstdoen als horecazaak. Het stadsbestuur kende bij die tweede aanvraag een vergunning toe. Maar de buurt ging in beroep bij de deputatie van de provincie Antwerpen.

Tot een uitspraak kwam het niet. Eerst wijzigde Albert Heijn in volle beroepsprocedure de plannen, om ze niet veel later gewoon helemaal in te trekken. Over de derde aanvraag liep in de lente van dit jaar een openbaar onderzoek.

Ook de leegstaande villa links naast de vroegere garage Lievens is in de plannen opgenomen. — © Hans Otten

Vijftig jobs

Volgens de huidige plannen zou de nieuwe Albert Heijn in Geel meteen goed zijn voor vijftig jobs. De winkeloppervlakte zou ongeveer 1.700 vierkante meter beslaan. Het parkeren voor bezoekers en personeel situeert zich volledig in de ondergrondse parking met 88 staanplaatsen. De inrit naar de ondergrondse parking bevindt zich rechts op de site, de uitrit links.

Zowel de oude garage (huisnummer 54) als de villa in de tuin (nummer 48) wordt gesloopt, de in het oog springende burgerwoning (nummer 52) blijft behouden en opgeknapt tot koffiezaak. Ook de gietijzeren poort krijgt een eigen plaatsje op de winkelsite.

De nieuwe supermarkt wordt in feite achter de burgerwoning opgetrokken, waardoor die volledig vrij komt te staan. De winkel loopt vervolgens door tot op het terrein van de villa op nummer 48. Voor de duidelijkheid: aan de gebouwen van de dansschool op nummer 56 wordt niet geraakt, al krijgt de vrijgekomen wachtgevel van dit gebouw wel eenzelfde bekleding als de supermarkt.

In het oosten

De stad toont zich blij dat de projectontwikkelaar tegemoetkwam aan eerdere grieven. “Wij staan zelf achter die plannen, niet in het minst omdat daarmee in het oosten van Geel opnieuw een supermarkt zou komen”, zei schepen van Ruimtelijke Ordening Bart Julliams (N-VA) daar eerder over.

Delhaize had eind 2022 zijn supermarkt van onder de kerktoren van Sint-Dimpna naar de Antwerpseweg verkast. Tegen de vergunning is beroep mogelijk bij de deputatie, maar de periode van openbaar onderzoek is nog niet opgestart.