Unilin Cradle to Cradle 2

Unilin krijgt bronzen internationale waardering voor zijn cradle-to-cradle concept

WIELSBEKE, OOSTROZEBEKE - Unilin kreeg voor zijn brute en decoratieve spaan- en MDF-platen het bronzen label Cradle to Cradle Certified Material Health Certificate™. Daarmee behoort het West-Vlaamse bedrijf tot een selecte groep van internationale bedrijven die door een onafhankelijke instantie erkend worden voor hun duurzame producten. De bedoeling van Unilin is nog verder te gaan in dat proces.

Het Cradle to Cradle Certified® staat bekend als een van ’s werelds beste milieustandaarden. Internationale merken gebruiken het voor materiaalinnovatie en -optimalisatie en om als bedrijf duurzamer te worden.

In sectoren zoals mode, technologie, levensmiddelen, beauty- en verzorgingsproducten, tot de automobiel- en de bouwsector en woninginrichting toe, meet Cradle to Cradle Certified elk aspect van de impact van een bedrijf. Het is een van de strengste milieucertificeringen en werkt volledig onafhankelijk.

Met ambitie

Unilin Panels doet er naar eigen zeggen alles aan om duurzaam te werken en een actieve rol te spelen in de circulaire economie. Marre Porré is R&D sustainability engineer bij Unilin Panels en ze verwoordt de ambitie zo: “Het Cradle to Cradle Certified®-traject stelt een weg voor richting duurzaamheid, zonder achterpoortjes, en is een positieve bijdrage aan een circulaire en verantwoorde economie. Daarmee is het volledig in overeenstemming met onze eigen doelstellingen en zet het ons ertoe aan elk aspect van onze producten en activiteiten te verbeteren. Het label vertrekt van een strategie van ‘verminderen, hergebruiken en recycleren’ (reduce, reuse and recycle). Daarbij gaat het bij voorkeur niet om ‘downcycling’, waarbij de gerecycleerde grondstof een minder waardevolle bestemming krijgt. De finale bedoeling is dat de productie uiteindelijk volledig circulair wordt.”

Blijven timmeren aan de weg

De bedoeling van het Cradle to Cradle Certified® is dat je vorderingen moet blijven maken, van brons naar zilver, goud en tot slot platina. “Het is net als in een echte wedstrijd: als je goud wil halen, moet je een pak sneller zijn dan voor brons”, aldus nog Marie Porré. Omdat er ook tijdsbeperkingen gelden, moet je echt wel vooruitgang boeken en de nodige strategische beslissingen nemen om blijvend duurzaam te werken. Al meer dan 90% van de grondstoffen in onze spaan- en vezelplaat is intussen beoordeeld, waarmee we ruim boven het minimumniveau voor Brons (75%) zitten. Voor Zilver moeten we naar 95%. Daarvoor moet nog veel diepgaandere informatie worden uitgewisseld tussen ons en onze leveranciers, en daar is veel vertrouwen voor nodig.”