Mechelen heeft een grote Marokkaanse gemeenschap en de verwoestende aardbeving in de buurt van Marrakesh grijpt dan ook heel wat mensen aan. Ook op de Battelsesteenweg is de verslagenheid groot, maar er is ook veel veerkracht. Zo startte doe-het-zelfzaak VSE Center meteen een inzamelactie in samenwerking met jeugdcentrum ROJM. Vanavond, donderdag, vertrekken drie bestelwagens vol hulpgoederen naar Marokko.
“Meteen na de aardbeving kregen we enorm veel vragen van mensen die zich afvroegen hoe ze konden helpen”, zegt Sahd Jaballah van ROJM. “Ook veel jongeren willen zich engageren. Daarom zijn we gestart met het inzamelen van hulpgoederen. We focussen ons vooral op tenten, dekens en luchtmatrassen. Maar we hebben ook heel veel luiers, babygerief, basismedicatie en zelfs rolstoelen en krukken mee. In een mum van tijd zaten de bestelwagens en de opslagruimte van het VSE Center helemaal vol.”
“De solidariteit met de slachtoffers is enorm groot”, zegt Mariem El Ouali, zaakvoerster van kledingzaak Takchita à la Maya in de Mechelse Borzestraat. Haar broers rijden met de camionettes tot in Marokko. “In 2004 werd het noorden van het land al eens getroffen door een aardbeving. Heel wat Marokkaanse Mechelaars herinneren zich dat nog goed. Wij verloren zelf een deel van onze familie bij de ramp. We weten dan ook als geen ander hoe groot de impact van een aardbeving kan zijn en willen absoluut helpen.”
Kampeerspullen
Niet alleen mensen uit de Marokkaanse gemeenschap dragen hun steentje bij. Wim kwam donderdag nog enkele spullen brengen. “Ik heb jarenlang in Dubai gewoond”, vertelt hij. “Daar ging ik samen met mijn gezin regelmatig kamperen in de woestijn. Maar hier in België kan ik met al die kampeerspullen, zoals een grote tent, eigenlijk niets doen. Daarom schenk ik ze met veel plezier aan het goede doel. De slachtoffers in Marokko hebben er veel meer nood aan.”
In Marokko hopen de Mechelaars vooral de inwoners van afgelegen dorpjes te kunnen bereiken. “We kregen al tal van berichtjes van mensen die in onbereikbare gebieden zitten”, zegt Mariem. “Veel dorpjes zijn compleet van de buitenwereld afgesloten. Wij willen met de bestelwagens zo dicht mogelijk tot bij die dorpen geraken en de goederen van daaruit verder brengen. Desnoods met paard en kar, want het is schrijnend om te zien hoeveel mensen nog steeds wachten op hulp.”
Benefiet
Om ook nadien nog zo veel mogelijk slachtoffers te kunnen helpen, organiseren ROJM en tal van partners op zondag 17 september een benefiet in het jeugdcentrum. “Vanaf 16u zetten we onze deuren open voor een heel warm evenement”, zegt Sahd. “De Marokkaanse bakkers en slagers zorgen voor een barbecue, de theehuizen maken koffie en thee en Mariem veilt een deel van haar jurken. Er zijn ook springkastelen en kindergrime. De opbrengst gaat integraal naar hulpprojecten in het getroffen gebied.”