BPK is een glastuinbedrijf dat op bestelling planten op maat van de klant opkweekt. “Wij zaaien, enten en kweken de planten op volgens de wensen van onze professionele klanten. We kennen hier twee grote piekseizoenen: van oktober tot februari en van april tot juli. De corebusiness van BPK is de opkweek van alle warmgeteelde vruchtgewassen zoals tomaten, paprika, komkommer en aubergines, en alle koudgeteelde bladgewassen zoals sla en kool. Deze planten zorgen dan bij onze klanten voor uitgangsmateriaal voor de productie van hun teelten”, verduidelijkt personeelsverantwoordelijke Johan Bossaerts.
“Van april tot juli worden er, naast de groenteplanten voor de professionele tuinder, ook een uitgebreid assortiment groenteplanten, aardbeiplanten en diverse soorten kruidenplanten opgekweekt voor de hobbytuinder. Deze planten vinden hun weg naar diverse tuincentra en groothandelskanalen in binnen- en buitenland zoals Aveve en Oh’Green. Voor deze sector beslissen we zelf wat we gaan kweken. In totaal bieden we een meer dan honderd verschillende soorten planten en een heel ruim assortiment tuinkruiden aan, onder de merknaam Allegrow.”
Vernieuwing
BPK zette voet in Duffel in 2000 na een overname van een ander bedrijf dat hoofdzakelijk gronteplanten opkweekte. “We hebben het bestaande bedrijf volledig gemoderniseerd. Alle serres die hier stonden, hebben we vervangen door nieuwbouw, zodat we steeds de modernste tuinbouwtechnieken kunnen toepassen. We blijven dan ook innoveren om tot de Europese top te behoren in onze sector”, vertelt directeur Gunter Vercammen.
“BPK breidde door de jaren heen ook uit: van veertien hectare in de jaren zeventig tot twintig hectare nu (zo’n 28 voetbalvelden, red.). Uitbreiden op deze site is trouwens niet meer mogelijk. Onze grootste uitdaging is dan ook om onze serres het jaar rond zo optimaal mogelijk te benutten en ervoor te zorgen dat er altijd plantjes in de serres staan. We doen dan ook veel onderzoek naar mogelijke nieuwe teelten voor in de rustigere periodes.”
Volgens Johan Bossaert is het bedrijf eerder uniek in de Vlaamse glastuinbouw. “Er zijn weinig bedrijven die doen wat wij doen. Tuiniers kunnen zelf kiezen welke variëteit ze bij ons laten zaaien en opkweken.” Dat beklemtoont ook directeur Vercammen. “Onze service is bekend bij onze trouwe klanten die vooral uit België of het zuiden van Nederland komen.”
Dat maakt dat BPK een belangrijkse speler is, maar toch is het bedrijf eerder onbekend bij het grote publiek. Wie er met de trein langskomt of op de Klokkestraat rijdt, kan er evenwel niet naast kijken. Maar er binnen geraken doe je zomaar niet. “Dat heeft vooral met ons streng hygiënebeleid te maken”, legt Gunter Vercammen uit. “We moeten ervoor zorgen dat er geen ziektes van buitenaf in de serres geraken, want dat zou nefast kunnen zijn voor onze jonge en dus kwetsbare plantjes. En dus moet iedereen die hier binnenkomt, zowel medewerkers als klanten, eerst hun handen en schoenen grondig ontsmetten.”
Ook op duurzaamheid probeert het bedrijf zijn beste beentje voor te zetten. “We wekken onze eigen elektriciteit op met gasgestookte warmtekrachtkoppelingen voor onze assimilatiebelichting. De warmte die hierbij vrijkomt, gebruiken we om onze serres te verwarmen. De CO2 die daarbij wordt gevormd, wordt niet in de lucht geblazen, maar benutten we als bemesting voor de plantjes om de groei te stimuleren. Ook het regenwater vangen we op in grote waterbassins. We hebben een gesloten watersysteem, waarbij we het voedingswater na UV-ontsmetting opnieuw gebruiken om aan de planten te geven. Momenteel experimenteren we volop met ledbelichting om zowel op vlak van milieu als kwaliteit van de plant te kunnen innoveren.”
Eerste jobdag
Het bedrijf telt zo’n 60 vaste medewerkers, maar tijdens piekmomenten loopt dat aantal op tot 150. Momenteel is BPK op zoek naar zeven nieuwe en vaste personeelsleden en organiseert daarom een jobdag. “De land- en tuinbouw is misschien geen aantrekkelijke sector en dat schrikt de mensen soms toch een beetje af. We willen toch aantonen dat we heel belangrijk zijn in de voedselketen en daarom organiseren we nu voor de allereerste keer een jobdag.”