DCIM100MEDIADJI_0542.JPG DCIM100MEDIADJI_0542.JPG

Ardo gaat voor ‘groen, groener, groenst’ via inzet op regeneratieve landbouw

ARDOOIE - Als gevolg van klimaatsverandering dalen de rendementen van de teelten, wat vraagt om bijkomende, dringende actie. Reeds in 2011 lanceerde Ardo het Mimosa-programma (minimum impact maximum output sustainable agriculture). Nu komt het familiebedrijf met een nieuw initiatief in zijn beleid 'groen, groener, groenst'. Samen met de telers wordt werk gemaakt van klimaatbestendigheid, opgebouwd rond de principes van regeneratieve landbouw. Dat is Ardo’s eigen antwoord om verder te kijken dan alleen de teelt.

Ardo – wereldspeler op vlak van vriesverse groenten, fruit en kruiden – zet al jarenlang in op energiezuinigheid en hergebruik van water in haar productie-sites. Vanuit haar voortdurende inzet voor duurzaamheid en milieubewustzijn, zal het bedrijf nu ook regeneratieve landbouw verder in haar bedrijfsstrategie integreren.

Ardo lanceert daarom het MIMOSA+ programma. Mede dankzij initiatieven zoals biomethanisatie en zonnepanelen – denk aan het park met 4.860 drijvende zonnepanelen op het irrigatiebekken in Ardooie – dekt Ardo momenteel al 10% van haar energiebehoefte af met zelfgeproduceerde, hernieuwbare energie. Tegen 2030 wil de groep dit nog uitbreiden tot 30% van de energiebehoefte.

Inzet op regeneratieve landbouw

Nu wil Ardo nog verdere stappen zetten inzake milieu. Regeneratieve landbouw wordt naar voor geschoven als een deel van de oplossing. Regeneratieve landbouw is een innovatieve benadering van landbouw die niet alleen gericht is op het minimaliseren van negatieve milieueffecten, maar ook op het herstellen en verbeteren van ecosystemen. Dit moet helpen om de impact van klimaatsverandering op de landbouw te verminderen. Dit gebeurt door de bodemkwaliteit te verbeteren, koolstofvastlegging te bevorderen en biodiversiteit te ondersteunen.

Enkele voorbeelden uit het programma Mimosa+ zijn onder meer het streven naar 240 dagen per jaar bodembedekkers op het veld, het reduceren van bemesting en optimale irrigatie. Ardo heeft vandaag al 65 agronomen die dit alles opvolgen en zal dit team nog uitbreiden om haar telers verder te ondersteunen bij de implementatie van deze belangrijke uitdagingen.
“Er is een groot potentieel om de groenteteelt op het veld verder te verduurzamen en veerkracht tegen klimaatsverandering in te bouwen in de gewassen“ zegt Tijl Goens, COO bij Ardo.

Oproep aan alle stake holders

Onder de noemer ‘Let’s Meet in the Field‘ worden dezer dagen zo’n 1.000 gasten uitgenodigd voor een duurzaamheidsevent op het veld in haar thuisbasis te Ardooie. Ardo heeft tegenover haar hoofdzetel een demoveld speciaal aangelegd met liefst 55 verschillende groenten en kruiden. “Daar tonen we hoe regeneratieve landbouw in de praktijk kan bijdragen om onze aanvoerketen te verduurzamen en leefbaar te houden voor telers, producenten, klanten en consumenten”, zegt Gabrielle Kalkwijk, de extra muros CEO van Ardo. “We roepen de hele voedingsindustrie, maar ook alle andere betrokken partijen zoals universiteiten, politiek, banken op om samen te werken en te investeren in regeneratieve landbouwpraktijken om gezamenlijk een noodzakelijke verandering teweeg te brengen.”

Met 4.000 werknemers verkoopt Ardo 947.000 ton vriesverse groenten, kruiden en fruit naar meer dan 100 landen, wat resulteert in een omzet van 1,4 miljard euro.