KATHLEEN HELSEN

Kathleen Deckx slaat nieuwe weg in met Helder Bemiddeling

Met Helder Bemiddeling kiest voormalig Molse schepen Kathleen Deckx voor het pad van conflictoplossing en verzoening. Een jaar geleden rondde ze als juriste de opleiding tot erkend bemiddelaar af. Kathleen voelt aan de eerste reacties dat ook de Kempen stilaan klaar is voor deze alternatieve geschillenaanpak.

Na de vorige gemeenteraadsverkiezingen verliet Kathleen Deckx de politiek. “Het eerste half jaar heb ik niets gedaan en moest ik bekomen van mijn politieke avontuur. Nadien stapte ik deeltijds opnieuw in het onderwijs als leerkracht voor juridische vakken in de 3de graad middelbaar. Tijdens de coronacrisis volgde ik de opleiding tot erkend bemiddelaar. Opnieuw advocaat worden, zag ik niet zitten. In de advocatuur gaat het vaak louter over winnen of verliezen. Na de debatten ben je volledig overgeleverd aan het oordeel van de rechter. Bemiddeling sprak me aan, omdat je als bemiddelaar het heft zelf in handen neemt. Mits de juiste aanpak bereik je een akkoord tussen de conflicterende partijen, wat voor iedereen – mezelf incluis –  véél meer voldoening geeft.”

Volstrekt neutraal

Na haar opleiding gaf Kathleen zichzelf een jaar de tijd om te ontdekken of haar rol als officieel bemiddelaar – in combinatie met het onderwijs – toekomst heeft. Kathleen Deckx: “Mijn hoopvolle verwachtingen zijn volledig ingelost”, vertelt ze. “Het geeft enorm veel voldoening om via bemiddeling tot evenwichtige afspraken te komen bij een moeilijk echtscheidingsdossier of een ander conflict. Vaak zijn er hiervoor – in aanwezigheid van alle partijen – 5 tot 6 gesprekken nodig. Als bemiddelaar moet je inhoudelijk volstrekt neutraal blijven, ook in lichaamstaal. Je belangrijkste bekommernis is om de betrokken partijen tot een zinvol en evenwichtig gesprek te laten komen. Niet gewoon horen wat de andere vertelt, maar écht luisteren. Vooraf denk ik altijd grondig na hoe het volgende gesprek aan te aanpakken. Samen verkennen we dan verschillende scenario’s en mogelijkheden om tot een oplossing te komen.”

Homologatie door rechtbank

Als de verschillende partijen uiteindelijk tot een akkoord komen, legt Kathleen de afspraken vast in een overeenkomst. “Mijn verleden als advocaat komt dan goed van pas. Alles moet juridisch kloppen. Als beide partijen dat wensen, wordt de overeenkomst via mij gehomologeerd door de rechtbank. Bij echtscheidingen bereik je dan een officiële Echtscheiding Onderlinge Toestemming (EOT). Bij andere soorten conflicten is de naleving na homologatie zelfs opeisbaar via een gerechtsdeurwaarder.”

Alle geschillen in aanmerking

Bemiddeling wordt steeds meer ingezet bij echtscheidingen of een regeling voor de kinderen, maar het kan een oplossing bieden voor elk conflict. “Ook voor burentwisten zie ik veel heil in bemiddeling. Sommige gemeentebesturen bieden bemiddeling als dienstverlening aan voor burengeschillen én nemen dan de kosten voor de bemiddelaar op zich. Maar ook voor zakelijke conflicten kan je via de bemiddeling de rechtbank vermijden en sneller tot genoegdoening komen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een conflict met een leverancier waarmee je in de toekomst nog wilt samenwerken. Een geschil voor de rechtbank zet de zaken op scherp, terwijl je via bemiddeling constructief naar een oplossing zoekt en een toekomstige samenwerking nog alle kansen geeft. Ook in de bouwwereld is het al een gekend gegeven.”

http://www.helderbemiddeling.be