tom Marien

Prestigieuze paardenkliniek knoopt aan met groei

De grootste en meest innovatieve paardenkliniek van Europa staat in Lummen. Equitom, de praktijk die Tom Mariën in 2002 in zijn eentje opstartte, heeft er donderdag een nagelnieuw vierde gebouw voorgesteld met een hypermoderne operatiezaal en extra stallen.

De operatiezaal in het nieuwe gebouw van Equitom in Lummen lijkt wel een futuristisch decor uit Star Trek. “Deze werkruimte heeft volledig rondom glazen wanden voor optimale steriliteit, een wereldprimeur. Geen enkele paardenkliniek heeft dit”, glundert dierenarts en chirurg Tom Mariën. “Bacteriën hechten veel moeilijker op glas. Daardoor zullen we met nog minder infecties geconfronteerd worden na operaties. Een paard is daar heel gevoelig voor, nog meer dan een mens. Het glas reduceert de kans op complicaties.”

Mariën mikt op 25 operaties per dag in dit glazen operatiekwartier. “Via de schermen en 4K-camera’s kunnen we haarscherp inzoomen. Mensen in de conferentiezaal hierboven, of een sjeik in Dubai, kunnen de operaties live volgen en vragen stellen aan de chirurg”, schetst Mariën. “Of we laten een specialist coachen op afstand.”

De hypermoderne operatiezaal is het epicentrum van het nieuwe, vierde gebouw van 2.500 m² dat Equitom heeft neergepoot op de al uitgebreide site aan de Venusberg in Meldert. “We zijn hiermee de grootste en meest innovatieve paardenkliniek van Europa”, stelt Mariën. “En we zitten minstens in de top drie van de wereld.” Het nieuwe complex bevat bovendien een operatiezaal voor staande operaties, intensive care boxen en hospitalisatieboxen. “Met deze uitbreiding kunnen we er 50 paarden bijnemen, we kunnen er nu 150 hospitaliseren.” Op de eerste verdieping bevinden zich vergaderruimtes, kantoren en een conferentiezaal.

Het verhaal door de ogen van TV Limburg zie je hieronder!

Er komen door de investering ook nieuwe jobs bij. Mariën begon in 2002 met één personeelslid, nu werken er 80 mensen in zijn paardenkliniek. “Maar we zijn geen elitair ziekenhuis”, benadrukt de CEO. “We zijn niet duurder een ander. We behandelen zo’n 3.500 dieren per jaar. Zowel het pony’tje van een gewoon gezin als een boerenpaard, maar ook sportpaarden, toppaarden uit alle mogelijke disciplines van de ruitersport uit ruim 70 landen. De héle grote namen.”

En ook de minder grote namen mogen zondag een kijkje gaan nemen bij Equitom. Wel inschrijven is de boodschap!