Olszewski 23

Gregory Olszewski stelt boek 40 edities Matexpo voor

KORTRIJK - Op de eerste dag van de vierdaagse beurs Matexpo in Kortrijk heeft algemeen directeur en organisator Gregory Olszewski het nieuwe boek '40 edities Matexpo' voorgesteld. De feesteditie 2023 is een knaleditie. Liefst 357 exposanten hebben zich gemeld waarmee het beursterrein van Kortrijk Xpo voor het eerst sinds langs opnieuw stampvol vol zit. Momenteel staat er in Kortrijk Xpo voor meer dan 1 miljard euro aan materiaal, binnen én buiten.

Wat in 1946, meteen na de oorlog, begon als een kleine en lokale bouwbeurs, is vandaag uitgegroeid tot een monument onder de beurzen. Het was Harelbekenaar Maurice Bossuyt die in dat jaar het initiatief nam in zijn eigen stad Harelbeke, en dat onder de naam Harelbeekse Bouwbeurs.

Gezien het toenemende succes, zag de beurs zich verplicht om in 1969 andere oorden op te zoeken, waarop de verhuis volgde naar de Hallen van Kortrijk. Dat zorgde aanvankelijk ook voor de nodige commotie tussen Harelbeke en Kortrijk, tot de rangen zich sloten. In 1975 werd dan de naam Matexpo – expo voor materialen in de bouw zeg maar – gelanceerd.

Indrukwekkende beurs

Matexpo verwacht deze editie ruim 40.000 bezoekers. In marge van de indrukwekkende ‘kijkbeurs’ worden een hele reeks seminaries georganiseerd die voor bedrijven in de bouw een grote meerwaarde kunnen betekenen.

Voor beursorganisator Gregory Olszewski is het duidelijk dat er ook na corona nog een markt is voor B2B-beurzen. “Meer dan ooit is er behoefte aan directe contacten om zaken te doen”, zegt hij. “Zakenmensen zijn al die videoconferenties grondig beu.”