Gyva Cleaning is geen doorsnee schoonmaakbedrijf. “We zijn gespecialiseerd in uitzonderlijke schoonmaak”, begint Evie Vandenberghe haar verhaal. “Op vraag van familie maken we bijvoorbeeld huizen leeg na een overlijden of we maken panden klaar voor verkoop in opdracht van een notaris. We gooien uiteraard niet alles zomaar weg. Papieren of juwelen zullen we altijd aan nabestaanden geven, net als waardevolle spullen. Het meeste werk knappen we evenwel op voor sociale diensten. Zij schakelen ons in voor de schoonmaak van sterk vervuilde woningen, vaak met een achterliggende problematiek van verslaving of mentale problemen. Hoarding oftewel extreme verzamelwoede is daar een bekend voorbeeld van.”
“Een huis van een hoarder maak je natuurlijk niet in één twee drie leeg of proper”, vult Marijke Beel aan. “Vaak is de klant thuis terwijl wij aan het werk zijn en zij vrezen altijd dat ze niets te zeggen zullen hebben in het proces. Daarom bouwen we eerst een vertrouwensband op. We geven de verzamelaars soms ook opdrachten, bijvoorbeeld om al kleren te sorteren tegen onze volgende sessie. Zo worden ze deel van het proces. Bij hoarders komen we namelijk vaak en gedurende een lange periode over de vloer. Je kan bij hen geen acht uur aan een stuk opruimen of poetsen. Dat is mentaal te zwaar voor de bewoner, daarom werken we in fases.”
“Het aantal sterk vervuilde woningen neemt alsmaar toe”, weet Martin Gyselinck. “Door corona is vereenzaming sterk toegenomen. Veel mensen zijn in een isolement terecht gekomen omdat alle sociale contacten wegvielen en vaak niet meer terug opgepikt werden. Dat heeft het aantal ‘eenzame’ overlijdens doen toenemen, maar net zo goed het aantal hoarders. Extreme verzamelwoede is trouwens niet altijd een psychologisch probleem. Wanneer iemand door een medisch probleem de vuilzak niet kan buitenzetten en die bijvoorbeeld even in de badkamer zet, kan dit de start zijn van hoarding. Na verloop van tijd staat die badkamer vol en begint men in een andere ruimte te stapelen en dat enkel en alleen omwille van een medisch probleem.”
Gyva Cleaning werkt ook vaak in opdracht van politie en parket. “Voor hen poetsen we bijvoorbeeld cellen maar we worden ook ingeschakeld voor het opruimen en schoonmaken van een crime scene”, legt Evie Vandenberghe uit. “Bij die opdrachten zijn we uiteraard gebonden aan geheimhouding en we zijn ook meestal niet op de hoogte van de details. We kunnen misschien wel eens schrikken bij het zien van de crime scene, bijvoorbeeld bij een volledig bebloede trap, maar dan draaien we de knop om en beginnen we te poetsen. Ik durf eerlijk gezegd wel eens te fantaseren over welke feiten zich er juist hebben afgespeeld wanneer ik de pijltjes zie die bloedspatten aanduiden, maar de juiste toedracht weten we natuurlijk niet.”
Uitzonderlijke schoonmaak wordt aanzien als een van de vuilste jobs ter wereld. “Niet iedereen kan deze job aan”, vertelt Evie Vandenberghe. “Extreme vuiligheid en doordringende stank horen bij het werk en we zijn ondertussen best wel wat gewend. Eerlijk gezegd deren de geuren of de viezigheid mij niet. Het is natuurlijk altijd even schrikken wanneer ik ter plaatse kom, maar ik draai meteen de knop om. Ik ga in werkmodus en bekijk alles meteen technisch voor een plan van aanpak. Die werkmodus gaat na de werkuren meteen uit. Thuis ben ik net het tegenovergestelde. Daar ben ik als het ware van alles vies. Wanneer bananen echt rijp zijn en er fruitvliegjes opduiken, moet dat fruit meteen weg.”
“Een kom vol maden is voor mij een breekpunt”, vult Marijke Beel aan. “Die kwam ik onlangs tegen maar ik kan trots zeggen dat ik de kom proper gekregen heb. Waar ik echt van huiver om te poetsen is de combinatie van nicotine met vliegenstront. Aan zo’n plafond kan je blijven schrobben. We gebruiken uiteraard speciale producten. Wat niemand proper krijgt, maken wij wel schoon. Mensen staan er vaak versteld van hoe proper wij een woning kunnen afleveren. Onze neus is daarbij trouwens erg belangrijk. Bij de minste geur wijst die ons de weg als we toch nog iets over het hoofd hebben gezien.”
“Keukenkasten zijn vaak de vieste plaats in een verlaten woning. Dan komen die speciale producten goed van pas, maar een plamuurmes is ons beste kuisgerief”, vertelt Martin Gyselinck. “Daarmee kan je het ergste vuil trotseren. Een plamuurmes hebben we dan ook altijd bij. Een echte standaarduitrusting hebben we niet. Voor de meeste jobs, zoals het leegmaken en poetsen van woningen, dragen we gewoon een werkbroek, een T-shirt en handschoenen. Wanneer we opgevorderd zijn door het parket of de politie, of wanneer het om een overlijden gaat, dragen we speciale pakken. Wanneer er op de locatie lichaamsvocht is vrijgekomen, kan dat immers gevaren inhouden voor onze gezondheid. Dan nemen we geen enkel risico. Bij lijkvindingen moet altijd het hele huis aangepakt worden. Wanneer een persoon in één bepaalde kamer gevonden werd, moet het hele huis onder handen genomen worden en zeker de vloeren. Beestjes kruipen overal en blijven niet in die ene kamer zitten.”
Dankzij de versterking van Marijke Beel in Retie hebben Evie Vandenberghe en Martin Gyselinck nu ook een uitvalsbasis voor Antwerpen en Limburg. “We zijn in heel Vlaanderen actief en hebben eerlijk gezegd massa’s werk. We krijgen soms drie tot vier oproepen per dag. Onze agenda staat de komende drie maanden volgeboekt. Natuurlijk maken we altijd tijd vrij voor dringende oproepen. Politie en parket hebben altijd voorrang, net als een oproep van een begrafenisondernemer bij een overlijden.”