KAMPC Joeri Beneens geeft zijn sleutels aan Kathleen Helsen. — © Marc Peeters

Joeri Beneens draagt sleutels Kamp C over aan de provincie Antwerpen

De Olense aannemer Beneens, die eigenaar was van de tweede verdieping van het gebouw ’t Centrum op Kamp C in Westerlo, verkoopt die werkvloer van ruim driehonderd vierkante aan het provinciebestuur van Antwerpen. “We willen deze ruimte ter beschikking stellen van jonge dynamische bedrijven met innoverende ideeën voor de bouwsector”, zegt gedeputeerde Kathleen Helsen (CD&V).

’t Centrum is vandaag net geen anderhalf jaar open. Het innovatieve gebouw is een katalysator voor circulair bouwen in Vlaanderen en daarbuiten. Sindsdien hebben 45 medewerkers van zes bedrijven zich in het gebouw gehuisvest. “Met Kamp C in Westerlo mikten we vroeger vooral op de particuliere bouwer om die zo veel mogelijk informatie te bezorgen over duurzaam bouwen”, vertelt Kathleen Helsen. “Later hebben we ons ook meer en meer gericht op de partijen die gebouwen moeten realiseren. Dat wil zeggen architecten, toeleveringsbedrijven en aannemers.”

In ’t Centrum werd al heel wat kennis en informatie samen gebracht. Het was van meet af aan de bedoeling om op de tweede verdieping ruimte te voorzien voor nieuwe spelers op de markt. Aannemer Beneens die zeer nauw betrokken was bij de realisatie van het gebouw draagt die zoektocht nu over aan Kamp C en de provincie Antwerpen. Maandagochtend werden de sleutels officieel overgedragen.

Binnenmuren en glaswanden in het gebouw zijn demonteer- en verplaatsbaar. — © Marc Peeters

Op de tweede verdieping zou er plaats zijn voor een zevental opstartende bedrijven. “Jonge ondernemers met innovatieve ideeën zijn hier welkom”, zegt Rob Cornelissen, directeur innovatie en strategie van Kamp C. “Nieuwkomers zitten hier op hun plaats, want als Kamp C kunnen we hen een bredere omkadering bieden en bijstaan bijvoorbeeld op het vlak van netwerking of de zoektocht naar financiering. Er is ook ruimte voor het ontwikkelen van demonstratie- of testzones. Op die manier geeft Kamp C opnieuw een boost aan mensen en bedrijven die bouwen aan de toekomst.”

Aanpassen

Bouwtechnisch is de overdracht ook een beetje een test voor het gebouw zelf. “Het voorbije anderhalf jaar is de tweede verdieping maar sporadisch gebruikt”, weet Joeri Beneens. “De inrichting bestaat uit verschillende gescheiden kantoren. Maar de huidige binnenmuren en ook de glaswanden zijn zo opgebouwd dat we ze zonder schade of afval kunnen afbreken en in een andere opstelling ook weer kunnen opbouwen. Dit volledig volgens de circulaire gedachte. Als de nieuwe ondernemers graag een groter of een kleiner lokaal willen, kan dat dus op een dag geregeld worden. Hetzelfde geldt voor aanpassing van de verlichting of de elektriciteit.”