BEERSE De brandweer van de zone Taxandria nam deel aan de noodplanoefening bij Aurubis aan de Nieuwe Dreef in Beerse. — © Brandweer Beerse

Hulpdiensten houden geslaagde noodplanoefening bij Aurubis Beerse

Op het terrein van het metaalverwerkend bedrijf Aurubis in Beerse vond vrijdagavond een grootschalige noodplanoefening plaats. De hulpdiensten van de zone Taxandria, het lokaal bestuur van Beerse en de dienst Noodplanning van de provincie werkten hiervoor samen met Aurubis.

De brandweer en andere hulpdiensten van de zone Taxandria namen vrijdagavond samen met het lokaal bestuur Beerse deel aan een noodplanoefening op het terrein van Aurubis, het voormalige Metallo Belgium op de Nieuwe Dreef in Beerse. Ze werkten daarvoor nauw samen met de bedrijfshulpdiensten van Aurubis Beerse.

In het scenario gebeurde er plots een ontploffing tijdens onderhoudswerkzaamheden. Daarna brak er brand uit in een van de bedrijfsgebouwen. Er ontstond een sterke rookontwikkeling en meerdere slachtoffers raakten gewond. “Coördinatie en onderlinge samenwerking tussen de verschillende hulpdiensten, gemeentelijke diensten en bedrijven waren in deze oefening noodzakelijk voor een goede afhandeling van het incident. De oefening is goed verlopen”, luidt het bij noodplanningscoördinator Sam Maerien.

Oefenen in reële omstandigheden vormt voor bedrijven als Aurubis een mooie gelegenheid om de interne procedures te testen. Hierdoor zijn de bedrijven zo goed mogelijk voorbereid op eventuele calamiteiten.

“Zoals bij elke uitdaging zijn er altijd leerpunten te ontdekken”, luidt het nog. “Door te leren van elkaar en inzichten te delen, kunnen alle betrokken partijen hun kennis verrijken en zichzelf voorbereiden om sneller en effectiever te handelen bij echte crisissituaties.”