Hybride zaal Heilig hartziekenhuis Lier Foto: Joren De Weerdt

Heilig Hartziekenhuis Lier opent nieuwbouwvleugel

Het Heilig Hartziekenhuis Lier neemt een nieuwe vleugel in gebruik. Het gebouw omvat een afdeling intensieve zorgen met stroke unit en een uitbreiding van het operatiekwartier. In deze nieuwbouw, die 12 miljoen euro kostte, gaat veel aandacht naar het comfort van zowel de patiënten als de zorgmedewerkers.

“Al in 2019 maakten de medische raad, de directie en de raad van bestuur een aantal belangrijke afspraken over de toekomst”, zegt algemeen directeur Stefaan Vansteenkiste. “Op lange termijn denken we aan een nieuwbouwziekenhuis, maar dat kost veel tijd terwijl bepaalde afdelingen een dringende oplossing nodig hadden. Daarom spraken we af om in die afdelingen al sneller te investeren. Enkele van deze investeringsprojecten zijn al afgerond. Denk maar aan de volledig vernieuwde materniteit en spoedgevallendienst. Nu werd het tijd om het operatiekwartier en intensieve zorgen aan te pakken.”

 

“Deze nieuwbouwvleugel is een vooruitstrevend gebouw op het vlak van infrastructuur en technologie. Artsen en medewerkers gaan er aan de slag met de allernieuwste medische apparatuur. Ze zullen er op een zeer ergonomische en efficiënte manier kunnen werken in een omgeving die tot in het kleinste detail afgestemd is op de zorgnoden van patiënten. Ook het comfort voor patiënten zal dus sterk verbeteren”, stelt Vansteenkiste.

“Deze realisatie betekent een fantastische upgrade van ons ziekenhuis. De nieuwe ziekenhuisvleugel werd gebouwd op hoogte. Op niveau 1 huist voortaan een gloednieuwe afdeling intensieve zorgen. Op niveau 2 zorgden we voor een uitbreiding van het operatiekwartier. Niveau 3 is een technische verdieping om de nieuwe afdelingen van hedendaagse technieken te voorzien. Twee passerelles op niveau 1 en 2 verbinden de nieuwe vleugel met ons bestaande gebouw.”

De vernieuwde dienst intensieve zorgen telt twaalf intensieve bedden en vier stroke bedden. “De afdeling is ruim, open en handig ingedeeld met voldoende plaats voor apparatuur en materialen. In het midden van de afdeling bevindt zich de verpleegpost met centrale monitoring. Dit is het kloppende hart van de afdeling”, aldus dokter Michiel Baeten, medisch diensthoofd intensieve zorgen.

 

 

 

 

Stefaan Vansteenkiste vult aan: “Op een afdeling intensieve zorgen waar patiënten complexe en ingrijpende zorg nodig hebben, is een aangename, rustgevende omgeving een grote meerwaarde. Daarom is er veel aandacht voor licht, verse lucht, ruimte, rust en comfort. Doordat de ramen in de patiëntenkamers op zithoogte starten, krijgt elke patiënt vanuit het bed een goed uitzicht op de omgeving en stroomt er volop daglicht binnen. In de kamers van de stroke unit beschikken patiënten over een eigen sanitaire ruimte. Ook belangrijk: de nieuwe afdeling laat een grote flexibiliteit toe. Met minimale ingrepen kunnen we de ruimte opdelen in aparte afgesloten zones. Zo kunnen we snel schakelen bij virusuitbraken en die ook beter opvangen.”

Op de tweede verdieping heeft het bestaande operatiekwartier een uitbreiding gekregen onder de vorm van drie grote, polyvalente OK-zalen en één hybride operatiezaal. “De zalen zijn ruim en voorzien van hoogtechnologische apparatuur en de modernste technieken. Idem voor de volledig nieuwe recovery zone. Er is nagedacht over een efficiënte structuur van de afdeling, zodat het traject van onthaal over ingreep tot recovery optimaal verloopt. Dit zorgt niet alleen voor privacy en comfort voor patiënten, maar ook voor meer werkcomfort voor artsen en verpleegkundigen.”

 

 

 

Een hybride zaal is een hoogtechnologische operatiezaal waar klassieke open heelkunde gecombineerd wordt met minimaal-invasieve chirurgie dankzij geavanceerde medische beeldvorming. Dokter Anthony De Smet, medisch diensthoofd vaat- en thoraxheelkunde, licht toe: “Bij operaties van bloedvaten gebruiken we steeds meer kathetertechnieken en stents. Hiervoor is goede medische beeldvorming essentieel. Dankzij de hybride zaal tillen we onze vaatheelkunde naar het allerhoogste niveau. Behandelingen kunnen we voortaan met een veel grotere precisie doen en dit met een lagere stralingsbelasting voor zowel patiënt als zorgpersoneel. We kunnen straks kleinere bloedvaten met fijnere katheters behandelen en bepaalde ingrepen uitvoeren die voorheen niet mogelijk waren in ons ziekenhuis. Patiënten met complexere arteriële pathologie hoeven we dan niet meer door te verwijzen.”

Een hybride operatiezaal biedt ook voordelen voor andere medische disciplines. Denk aan gynaecologie, orthopedie-traumatologie en gastro-enterologie. Stefaan Vansteenkiste: “Dit is dus een grote stap vooruit voor ons ziekenhuis. Een duidelijk signaal aan (huis-)artsen en patiënten dat het Heilig Hartziekenhuis mee is met zijn tijd en mag gerekend worden bij de technologisch geavanceerde zorgcentra.”

Het Heilig Hartziekenhuis zit al enkele jaren in een stroomversnelling met blik op de toekomst. Bij deze nieuwbouw houdt het echter niet op, want in het najaar start alweer een nieuwe fase: de bouw van een nieuw dagziekenhuis binnen de bestaande ziekenhuismuren. Dit project zal gefaseerd verlopen en een tweetal jaar in beslag nemen.

Het Heilig Hartziekenhuis organiseert op zondag 3 september een opendeurdag. Je krijgt dan, net voor de echte ingebruikname, een rondleiding door de nieuwbouwvleugel.

www.heilighartlier.be/opening-nieuwbouwvleugel-modulaire-bouw