Hoewel de inschrijvingen bij SyntraPXL nog volop lopen, staat het nu al vast: de afgelopen 10 jaar was er nog nooit zoveel belangstelling voor de opleidingen. Opvallend is niet alleen het stijgende aantal inschrijvingen, maar ook de hogere leeftijd van de deelnemers.
“Levenslang leren is geen luxe meer, maar een must om bij te blijven met de nieuwste trends en innovaties die tegen hoge snelheid op ons afkomen”, zegt directeur Dirk Vanstipelen. “We zien dit jaar vooral mensen boven de leeftijd van 35 kiezen voor omscholing of bijscholing, met een extra grote piek in de leeftijd boven 55 jaar. Voor mij is dit alvast een teken dat levenslang leren in Limburg op volle toeren draait.”
Vanstipelen ziet nog een andere trend. “Het aantal inschrijvingen vanuit de ondernemingen voor een professionele bijscholing stijgt momenteel met 40 procent. In plaats van te zoeken naar onvindbaar talent, zien we bedrijven steeds meer inzetten op het trainen van de eigen medewerkers. Vaak gaat het over zeer gerichte technische cursussen om bij te blijven bij de nieuwste technieken en technologieën.”
In het cursusjaar 2022-2023 telde SyntraPXL 10.235 inschrijvingen. Voor het komende jaar wordt een stijging verwacht met vijf à tien procent. Ruim één op de vier cursisten komt van buiten Limburg. De hypermoderne T2-campus, het aanbod aan innovatieve opleidingen, zoals waterstoftechnieken en laadpaalinfrastructuur, en de gerenommeerde lesgevers zijn een extra aantrekkingspool.
Knelpuntberoepen
Uit de gegevens van SyntraPXL blijkt ook dat opvallend veel belangstelling is voor opleidingen in de knelpuntberoepen. “Het afgelopen jaar hadden we maar liefst 1.200 inschrijvingen voor opleidingen die leiden naar een knelpuntenberoep. Dat is maar liefst twee keer zo veel als in 2015.” Een goed voorbeeld zijn de opleidingen in de bouwsector. Daar noteert SyntraPXL een stijging van maar liefst 70 procent. Zo zit de opleiding tot renovatiecoördinator al helemaal vol en is er veel belangstelling voor de opleiding tot professioneel klusser.
Toch kiest niet iedereen voor een knelpuntberoep. Directeur opleidingen David Van der Meijden heeft een goed zicht op de tendensen. “Bij verschillende opleidingen is de vraag groter dan het aanbod. Creatieve opleidingen doen het uitstekend, met een lange lijst van opleidingen die nu al vol zitten, zoals juweelontwerper, kunstsmid en horlogemaker. Maar ook de T2-campus, waar de focus ligt op technologie, zitten we met volzette groepen. Informatica is daar koploper.”
Actualiteit
Uit de inschrijvingen blijkt ook dat het inschrijvingsgedrag mede wordt bepaald door de economische trends en actualiteit. Zo hebben de berichten rond inflatie en rentevoeten de vraag naar financiële opleidingen met 26 procent doen stijgen. De onophoudelijke stroom aan nieuws over energieprijzen, energiebesparing en duurzaamheid heeft er dan weer voor gezorgd door de energie-opleidingen op het hoogste peil ooit staan. Ook pikt SyntraPXL zijn graantje mee van de boomende Belgische game-industrie, met een stijging van de grafische opleidingen, met onder meer gamedesign, van 30 procent.