Anke Van Os – De Handleiding Foto: Leen Van de Sande

Anke (34) opent creatieve hub De Handleiding in Nekkerspoelstraat: “Plek waar creatievelingen kunnen samen komen”

In de Nekkerspoelstraat in Mechelen opent dit weekend De Handleiding. Dat is een plek waar je handgemaakte spulletjes kan kopen, workshops kan volgen of creatief aan de slag kan gaan. “Het moet een plek zijn waar creatieve mensen elkaar op een laagdrempelige manier kunnen ontmoeten”, zegt initiatiefneemster Anke van Os.

De Mechelse Anke van Os (34), die je misschien nog kent als deelneemster van het televisieprogramma De Mol, is al van kinds been af gepassioneerd door alles wat met knutselen en creatief zijn te maken heeft. De laatste jaren legde ze zich onder meer toe op het creëren van keramiek. “Maar het is niet altijd eenvoudig om zelfgemaakte spulletjes aan de man te brengen. Zo ontstond het idee voor een eigen multifunctionele zaak: De Handleiding”, zegt ze.

Haar zaak opent dit weekend in de Nekkerspoelstraat, in een leegstaand pand recht tegenover het Speelgoedmuseum. “Het is een fantastisch gebouw”, aldus de enthousiaste onderneemster. “Vooraan is er een winkelgedeelte en achteraan is er een groot atelier dat vroeger als magazijn gebruikt werd. Nu is het de ideale plek om workshops te geven of op andere manieren creatief aan de slag te gaan. We hebben wel wat werk gehad om het volledig klaar te krijgen en leuk in te richten, want het heeft de laatste jaren vaak leeggestaan.”

 

Anke omschrijft De Handleiding als een creatieve hub. “Dat houdt in dat je hier voor allerhande creatieve zaken terechtkan”, zegt ze. “Zo verkopen we handgemaakte dingen zoals keramiek, juweeltjes en kaarsen. Sommige producten maak ik zelf, maar ik werk ook samen met andere makers. Daarnaast organiseer ik ook workshops, vaak gericht op ouders en hun kinderen. Ook andere workshopaanbieders zijn altijd welkom. Het atelier is ook geschikt om te verhuren aan kleine organisaties of voor fotoshoots. Er zijn dus heel wat mogelijkheden.”

Uittesten

Voor het geven van haar workshops, moet de Mechelse vaak naar steden als Antwerpen, Hasselt of Leuven. “Maar in mijn eigen stad was er niet echt een plek zoals deze. Daarom dacht ik: ‘Ik doe het gewoon zelf.’ Ik kwam in contact met de vzw Mest, dat leegstaande panden relatief goedkoop verhuurt aan startende ondernemers zodat zij hun project zonder grote financiële risico’s kunnen uittesten. Zij stelden dit gebouw voor en ik was meteen verkocht. Hoe lang ik hier kan blijven, hangt af van de realisatie van het project Nekker Nova, want daarvoor wordt dit gebouw uiteindelijk afgebroken.”

 

Op termijn moet De Handleiding uitgroeien tot een plek waar je kan binnenspringen om creatief aan de slag te gaan. “Een beetje zoal de bibliotheek als je wil lezen of de fitness als je zin hebt om te sporten”, vertelt Anke. “Ik wil er een laagdrempelige plek van maken waar creatieve mensen elkaar kunnen ontmoeten. Naar mijn gevoel ontbrak dat nog in Mechelen, en zeker in de wijk Nekkerspoel. Nochtans bewees pop-up Parlé even verderop dat de bewoners van de wijk nood hebben aan plaatsen om samen te komen.”

Openingsweekend

De Handleiding gaat van start met een feestelijk openingsweekend. Op zaterdag 2 september kan je er binnenspringen van 10 tot 18u en op zondag 3 september van 13 tot 18u. “Aan iedereen die nieuwsgierig is: kom gerust eens lang”, zegt Anke. “Mensen zijn soms bang om ergens binnen te stappen, maar dat is nergens voor nodig. Iedereen is welkom om een kijkje te komen nemen.”