Walter Moriau Walter Moriau. Foto: Joren De Weerdt.

Kapper Walter Moriau opent eigen herenkapsalon in hartje Mechelen: “Dit was altijd mijn droom”

De Mechelse kapper Walter Moriau (54) opende recent een nieuw herenkapsalon in de Lange Schipstraat, vlak bij de Mechelse IJzerenleen. Daarmee maakt hij zijn droom waar. “Ik zocht iets aan de rand van de stad, maar werd verliefd op een historisch pand met zicht op de Binnendijle”, zegt hij.

Walter Moriau, ook wel bekend als Kapper Walter, is een bekend gezicht in Mechelen. Hij groeide op in Sint-Katelijne-Waver en was eerst aan de slag in Duffel en Edegem. Begin jaren negentig begon hij als kapper in een kapsalon in de Mechelse Hoogstraat. Later verhuisde hij naar de Brusselsesteenweg, waar hij als zelfstandige zijn eigen kapsalon startte. Dat verhaal eindigde enkele jaren geleden, waarna Walter een plekje huurde bij Hairteam Deja Vu in de Maurits Sabbestraat.

“Ik kende er een fantastische periode”, zegt hij. “Het is met spijt in het hart dat ik bij Deja Vu vertrek. Er was altijd veel ambiance en gezelligheid. Als herenkapper had ik mijn eigen hoekje in het salon, maar het was geweldig om te zien hoe de oudere vrouwtjes er kwamen voor hun wekelijkse koffieklets. Die sfeer en de collega’s ga ik zeker missen. Maar als ik ooit nog opnieuw een eigen salon wilde starten, mocht ik geen vijf jaar meer wachten. Het is nu het ideale moment om mijn droom waar te maken.”

 

Walter Moriau
Walter Moriau. Foto: Joren De Weerdt.

Hij ging eerst op zoek naar een locatie net buiten het stadscentrum. “Maar uiteindelijk werd ik verliefd op een pand in de Lange Schipstraat, waar vroeger een pastarestaurant gevestigd was en eerder ook al eens een kapsalon was”, zegt hij. “Het is een historisch gebouw vlak bij de IJzerenleen met een prachtig zicht op de Binnendijle en De Zalm. Ik had eerst wat schrik voor het stadscentrum. Ik vroeg me af of het wel goed bereikbaar zou zijn. Maar er zijn voldoende parkings in de buurt en de eerste reacties van klanten zijn alvast positief.”

Traditioneel kapsalon

Walter profileert zich als een herenkapper en wil daarmee het verschil maken ten opzichte van de vele barbiers die de laatste jaren als paddenstoelen uit de grond schieten. “Er zijn veel van dergelijke zaken, maar er zijn in de omgeving maar enkele echte herenkapsalons. Ik ben er nochtans van overtuigd dat er nog steeds veel vraag is naar traditionele kapsalons. Ik doe ook wel baarden, maar het grootste deel van de tijd knip ik haar. Dat wil ik ook uitdragen naar de buitenwereld toe.”

In een periode van twintig jaar als zelfstandig kapper bouwde Walter een groot klantenbestand op. “Ik ben blij en dankbaar dat het merendeel van die mensen mij telkens volgt”, zegt hij. “Maar ik mocht ook al enkele nieuwe klanten verwelkomen en kreeg al veel leuke reacties van mensen uit de buurt. In mijn nieuw salon wil ik hen op een gezellige en aangename manier ontvangen. Bij Deja Vu was het altijd druk. Hier is het rustiger en is er meer ruimte om een gesprek te voeren of een drankje te drinken.”