Mathias Vergels is peter van Brothers of Solidarity Mathias Vergels is peter van Brothers of Solidarity. Foto: if

Brothers of Solidarity kookt al jaren maaltijden voor daklozen en organiseert nu netwerkevent voor bedrijven: “Het is tijd voor actie”

Sinds 2016 kookt de Halse vzw Brothers of Solidarity elke zondag warme maaltijden voor meer dan honderd daklozen en deelt elke week zo’n vijftig voedselpakketten uit aan mensen in armoede. Omdat de armoede blijft toenemen, wil Brothers of Solidarity de hulp inroepen van bedrijven om hun werking te ondersteunen. Op donderdag 7 september is er een eerste netwerkevent bij De Cort Distillery in Pepingen.

Ongeveer zes jaar geleden kon pionier David Goubert het niet langer aanzien dat daklozen in Brussel aan hun lot werden overgelaten. Hij begon met vrienden wat warme maaltijden te koken die hij op zondag zelf ging afleveren aan het Centraal Station. Zo ontstond de hulporganisatie Brothers of Solidarity, die ondertussen ook heel wat ‘sisters’ telt.

“Elke zondag trekken we met een delegatie naar het centraal Station in Brussel om er 110 warme maaltijden uit te delen aan daklozen uit de buurt. Die maaltijden maken we elke week zelf in de keuken achter zaal Lindegroen in Buizingen, die we hiervoor mogen gebruiken”, vertelt David.

“We roeien volledig met eigen middelen. Het gaat om giften van mensen die ons steunen of de opbrengst van activiteiten die we zelf organiseren”, legt David uit. “Maar simpel is het zeker niet om elke keer opnieuw zoveel maaltijden op tafel te zetten. De situatie is heel urgent. Met de huidige middelen kunnen we de groeiende vraag van mensen die in de problemen geraken niet bijhouden. Daarom kijken we nu naar de bedrijfswereld. We hopen dat een aantal ondernemers ons willen steunen. Met elke euro kunnen wij voor een wereld van verschil zorgen. Daarom willen we graag sociaal geëngageerde bedrijven samenbrengen tijdens een eerste netwerkevent op 7 september bij De Cort Distillery in Pepingen.”

Netwerken

Brothers of Solidarity wil op dit netwerkmoment zijn werking uitleggen en aantonen hoe groot hun nood naar wat extra ondersteuning is. Zanger en acteur Mathias Vergels, die tevens peter is van Brothers of Solidarity, speelt er een akoestisch optreden bij een hapje en een drankje. “Dit is niet alleen een kans om te netwerken, maar ook om zich concreet in te zetten voor de samenleving en te kiezen voor maatschappelijk verantwoord ondernemen”, zegt David Goubert.

Ondertussen zijn er al bedrijven op de kar gesprongen. Zo bezorgde DNA Marketing de vzw een nieuwe website en ondersteunt het de communicatie van Brothers of Solidarity. Ook Dirk Van Peteghem, oprichter van VPD Transport & Logistics, is al jaren een trouwe sponsor. “We helpen mensen in nood. Daarvoor doen we het”, zo klinkt het.