Pia Indigne (links) van Beans. Foto: Dirk Vertommen. Pia Indigne (links) van Beans. Foto: Dirk Vertommen.

Onderneemster Pia Indigne wordt schepen van Mobiliteit

Gemeenteraadslid en onderneemster Pia Indigne (Vld-Groen-m+) volgt begin september Vicky Vanmarcke op als schepen van Mobiliteit, burgerzaken en dierenwelzijn in Mechelen. Vanmarcke, die al enkele maanden afwezig was, stapt uit de actieve politiek en slaat professioneel een nieuwe weg in.

Indigne (31), baat koffiebar Beans uit op de IJzerenleen en is bestuurslid van de handelsorganisatie Mechelen MeeMaken. Ze is maandagavond door het partijbestuur van Open Vld voorgedragen als kandidaat-opvolger van Vicky Vanmarcke (35). Op maandag 4 september wordt haar officiële aanstelling voorgelegd aan de Mechelse gemeenteraad.

Pia Indigne kwam voor het eerst op bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2018. Ze behaalde toen 1.367 voorkeurstemmen en zetelt sinds begin 2019 als gemeenteraadslid en lid van de raad voor maatschappelijk welzijn. “Ik ben heel vereerd dat ik de kans krijg om het werk van Vicky voort te zetten. Zij heeft ongelofelijk veel verwezenlijkt. Het is een uitdaging en zware verantwoordelijkheid om op dat elan verder te gaan, maar ik wil er volledig voor gaan. Uit liefde voor mijn stad en voor de Mechelaars”, zegt ze.

Nieuwe uitdagingen

Vicky Vanmarcke was parlementair medewerker van Bart Somers, tot ze het na de gemeenteraadsverkiezingen tot schepen schopte. Sinds enkele maanden was ze afwezig. Andere collega’s uit het schepencollege hebben sindsdien taken van haar overgenomen. Nu kiest ze ervoor om een andere weg in te slaan.

“Zowel privé als professioneel zijn er voor mij nieuwe uitdagingen die hebben geleid tot deze weloverwogen beslissing. Ik was een prille dertiger toen ik met politiek begon en ondertussen ben ik onder andere mama geworden. Als je schepen bent in een stad als Mechelen moet je daar 200% voor kunnen gaan”, zegt ze.

“Ik kijk heel trots terug op de voorbije vier jaar. Ik wil dan ook uitdrukkelijk de stadsdiensten bedanken voor al hun uitmuntend werk achter de schermen. Ik denk dat het de eerste keer was dat onze stad op drie jaar tijd drie mobiliteitsprijzen binnenhaalde, waarvan zelfs eentje internationaal”, vertelt Vanmarcke.

De stad ontving vorig jaar in Bremen de eerste Europese award voor gedeelde mobiliteit. “Nergens in Vlaanderen staan ze verder met mobiele elektrificatie. Nooit eerder hebben we zoveel fietspaden aangelegd. Dat en andere innovaties hebben vorig jaar geleid tot onze bekroning tot Fietsstad van Vlaanderen”, zegt burgemeester Alexander Vandersmissen (Vld-Groen-m+). Hij prijst Vicky Vanmarcke voor haar werk, ook rond dierenwelzijn en digitalisering.

Maar mobiliteit, dat is ook de vesten. En als er een thema het voorbije jaar hét gespreksonderwerp was, dan wel de invoering van eenrichtingsverkeer op de stadsring. Als bevoegd schepen kreeg Vanmarcke van tegenstanders en misnoegde burgers bakken kritiek over zich heen.

Vooral op sociale media kreeg ze het hard te verduren. “Dat is het lot van elke schepen van Mobiliteit, maar het was voor mij zeker geen reden om ermee te stoppen. Ik kijk er naar uit als de vesten helemaal vernieuwd zullen zijn”, zegt ze.

“Heel blij dat ze de kans krijgt”

Nu geeft Vicky Vanmarcke de fakkel door aan Pia Indigne. Met een gerust hart, zo geeft ze zelf aan. “Ik ken Pia al heel lang. We hebben samen nog campagne gevoerd in 2018. Ik ben heel blij dat iemand zo gedreven als zij de kans krijgt om zich te tonen. Als positieve Mechelaar is Pia al langer betrokken bij de uitbouw van onze stad, onder meer als pleitbezorger van de handel en horeca”, zegt Vanmarcke.

De politieke wissel houdt ook in dat Arthur Orlians (Vld-Groen-m+), die plaatsvervangend zeven schepen was, in de rangorde de plek van Vanmarcke inneemt als vierde schepen. Indigne krijgt zijn plek als plaatsvervangend schepen. Liana Davtyan (30) volgt haar op als gemeenteraadslid.