Jo in Yo’s Place in Oudburg. Foto: JID Jo in Yo’s Place in Oudburg. Foto: JID

Cafébaas opent derde café met meer dan 150 soorten bier: “Ik ken geen enkel andere café zoals de mijne”

Johan Leeman, al tien jaar de baas van het populaire café ’t Gouden Mandeken vlak bij de Graslei, is een nieuw café begonnen in de Oudburg: Yo’s Place. Er staan meer dan 150 soorten bier op de kaart, maar ook eigen koffie, cocktails en energiedrankjes.

Johan Leeman ziet er vijftig uit, ook al is hij zestig, en als je met hem praat, lijkt het alsof hij al tien levens heeft geleid. Toen hij amper 22 was, ruilde hij het vertrouwde Gent in voor Japan. Hij werkte er twee jaar als fotograaf voor de nationale televisiezender en richtte daarna verschillende bedrijven op.

“In totaal heb ik zestien jaar in Japan gewoond”, zegt Johan – beter gekend als Jo. “Ik heb ook lang in Australië, Hawaï en Spanje gewoond. Maar toen mijn dochter vijf was, ben ik teruggekeerd naar Gent met mijn gezin. Dat is dertien jaar geleden intussen.”

De afgelopende tien jaar runde Jo ’t Gouden Mandeken op de Pensmarkt, naast het Spijker. In 2018 opende hij een tweede café op de Korenmarkt waar ’t Postje was: Yo’s Place. “Ik wil daar een franchise van maken”, klinkt het. “Omdat de vestiging op de Korenmarkt heel goed draait, besloot ik om de tweede vestiging alvast zelf op te starten.” (Lees verder onder de foto)

Jo in Yo’s Place in Oudburg. Foto: JID
Jo in Yo’s Place in Oudburg. Foto: JID

Zo kreeg ook de Oudburg onlangs een Yo’s Place. Ook hier staan er meer dan 150 bieren op de kaart. “Het bier komt ook terug in de luster, met bierglazen in de plaats van lampen”, zegt Jo trots. “Van de meer dan 150 bieren zijn er 23 eigen bieren. Ik verkoop ook eigen koffie, eigen wijn, eigen cocktails en binnenkort ook eigen mocktails, whisky, gin, wodka en energiedrankjes.”

Jo is een bezige bij, dat is duidelijk. “Ik ken geen enkel andere café zoals het mijne”, zegt hij. “Er zijn cafeetjes die hun eigen koffie of bier hebben, maar ik ken er geen die ook eigen wijn én mocktails verkopen.” Achteraan in het café is een winkeltje waar je alle drankjes ook kan kopen voor thuis te genieten.