overname_shutterstock Themabeeld. Foto: shutterstock

Ondernemersvertrouwen lijkt na dip terug te stabiliseren

Aan de daling van het ondernemersvertrouwen, die in april werd ingezet, lijkt in augustus een einde te zijn gekomen. Dat blijkt uit de resultaten van de maandelijkse enquête van de Nationale Bank.

De indicator die het vertrouwen meet, bedroeg in maart nog -7,6. In de maanden die volgden werden Belgische ondernemers almaar somberder over de economische toestand, en zakte de barometer verder weg tot -14,8. Nu doet zich een stabilisering voor, met -14,9 in augustus.

Lees ook: Belgisch ondernemersvertrouwen daalt derde maand op rijAchter die stabilisering gaan uiteenlopende ontwikkelingen schuil. Zo verbetert het sentiment in de handel. Handelaars verwachten een stijging van de vraag en dus ook dat ze meer zullen bestellen bij hun leveranciers. Ze verwachten daarentegen wel een verslechtering van de werkgelegenheid in de sector.

In de bouw gaat het vertrouwen er daarentegen op achteruit. Bedrijven zien slechtere vooruitzichten wat de vraag betreft en zijn negatiever over hun orderboekjes.

Het sentiment in de industrie en de dienstverlening aan bedrijven blijft nagenoeg stabiel. In die laatste sector herstelden de vooruitzichten voor de algemene marktvraag zich, net als de beoordeling van de huidige activiteit. Dienstverleners zijn daarentegen duidelijk terughoudender over hun eigen activiteiten.