Het criminaliteitsplatform is een beleidsinstrument uitgewerkt door Graydon dag gebruikmaakt van openbare bedrijfsinformatie, data-analyses en uitspraken van de handelsrechtbank om te voorspellen welke bedrijven mogelijk malafide zijn. Sint-Pieters-Leeuw is een van de pilootgemeenten van deze nieuwe tool. Via het crimiplatform komen malafide ondernemingen op de radar terecht van politie en inspectiediensten. Bij een inspectie ter plaatse worden er controles gedaan op mogelijke inbreuken zoals uitbuiting, voedselveiligheid, btw-fraude, zwartwerk, milieumisdrijven en zo meer.
“In heel Vlaanderen zijn er zo’n 59.200 bedrijven met een hoge crimiscore, waar er dus mogelijk iets niet volgens de regels loopt. Opmerkelijk is dat in de top 100 van de bedrijven met de hoogste crimiscore er zeven op de tien in de Vlaamse Rand actief zijn”, analyseerde Vlaamse parlementslid Jeroen Tiebout (N-VA) uit Sint-Pieters-Leeuw.
“Zaventem heeft -wellicht door de aanwezigheid van de luchthaven- met 1.708 het hoogste aantal bedrijven met een hoge crimiscore op zijn grondgebied. Dat is bijna 25% van het totaal aantal actieve bedrijven. Zaventem wordt gevolgd door Machelen (24%), Wemmel (16,3%) en Sint-Pieters-Leeuw (13,95%). Verdere ‘topscoorders’ uit Halle-Vilvoorde: op de vijfde plaats Linkebeek (13%), op de zesde plaats Wezembeek-Oppem (12%), op de negende plaats Ternat (10%), op de elfde plaats Vilvoorde (9,23%) op de veertiende plaats Dilbeek (8,65%) en op de vijftiende plaats Asse (8,48%).
Meer inspecties
“Al deze bedrijven die het niet zo nauw nemen met de regels, doen op die manier aan oneerlijke en frauduleuze concurrentie waar hardwerkende bedrijven die zich wel aan de regels houden de dupe van zijn”, zegt Jeroen Tiebout. “Het is duidelijk dat de Vlaamse Rand de prijs betaalt voor haar nabijheid van Brussel. Het zou niet meer dan logisch zijn dat er in Vlaamse Rand meer economische en sociale inspecties komen. Ik zal de bevoegde minister Jo Brouns (CD&V) hierover dan ook binnenkort over interpelleren.”
“Vandaag gebruiken de gemeente Sint-Pieters-Leeuw en de stad Vilvoorde reeds de tool van het crimiplatform. Zo kunnen er gericht inspecties gebeuren. We moeten er naar streven dat nog meer gemeenten die tool gaan gebruiken om zo de strijd aan te binden met malafide bedrijven”, besluit Jeroen Tiebout.