Pres de Gand

Rudy (55) maakte opvallende carrièreswitch van IT’er tot wijnboer: “In het begin moest ik me echt dubbel plooien”

Rudy De Vos (55) zet zondag de poorten van zijn wijndomein Pres de Gand in Borsbeke (Herzele) wagenwijd open, om iedereen een kijkje te gunnen achter de schermen, en uiteraard om te laten proeven van de ambachtelijke wijn die hij er maakt. De Vos is een van de 29 Oost-Vlaamse fabrikanten van streekproducten die meedoen aan de Toer Lekker Oost-Vlaams.

Rudy De Vos (55) maakte tien jaar geleden een carrièreswitch. De man was in een vroeger leven actief in de IT-sector maar volgde zijn hart en gooide het roer helemaal om. “Tien jaar geleden zijn we beginnen aanplanten in Merelbeke, op een oppervlakte van een halve hectare, maar het jaar daarna kwamen we hier in Borsbeke terecht waar we op dit moment een wijngaard van vijf hectare hebben”, vertelt de man.

“We maken gebruik van de typische chardonnay-wijndruiven zoals een pinot noir en een pinot gris. Daarnaast hebben we voor de rode wijn nog een cabernetdruif en de witte haute-savoiedruif.”

Spannend moment

Rudy is de jongste vier jaar voltijds bezig als druivenkweker en wijnproducent.”De eerste jaren is het wachten op een goeie oogst en tegen dat je als wijnproducent echt kan meespelen en wijnen op de markt kunt brengen, ben je al gauw een vijftal jaar bezig. Bovendien is het uitbouwen van een bedrijf een vrij grote investering en wou ik eerst zeker zijn dat alles goed draaide voor ik er mijn job van maakte.”

 

 

Pres de Gand maakte in de loop de jaren naam en faam en won ook al enkele prijzen. “Met onze mousserende wijnen scoren we nu het vierde jaar op rij als beste Belgische wijn en daar ben ik toch wel erg trots op”, aldus Rudy. “Ik kijk uit naar eind september want dan is er opnieuw de verkiezing van de beste wijn. Dat is altijd een spannend moment en tegelijk een beloning wanneer je eigen wijn in de kijker gezet wordt.”

Zonder personeel

De druivenkweek en de wijnproductie vinden plaats in het bedrijf in Borsbeke. Bovendien doet Rudy alles zelf, met de hulp van zijn vrouw en familie, zonder extern personeel. “We verzorgen onze planten, plukken onze druiven en verwerken ze zelf tot wijn. Ook het bottelen gebeurt eigenhandig in ons eigen bedrijf. De verkoop vindt voor een deel plaats in onze winkel hier maar we leveren ook aan verschillende restaurants en wijnhandelaars in de buurt. Aan export doen we niet, onze voornaamste afzetmarkt situeert zich in Vlaanderen.”

 

 

Het is niet de eerste keer dat het wijndomein aan de Toer Lekker Oost-Vlaams deelneem. “Het is voor ons is het een uitgelezen kans om ons bedrijf aan de mensen voor te stellen”, zegt de wijnbouwer. “Het is ook een erg mooi initiatief en samenwerking met de provincie Oost-Vlaanderen.”

Gault & Millau

Pres de Gand is een bedrijf dat de jongste jaren wel wat naamsbekendheid heeft verworven, de laatste jaren, en daar is Rudy erg trots op. “We zijn onlangs opgenomen in de wijngids van Gault & Millau, wat voor ons toch een erg mooie erkenning is. Daardoor zijn we als wijnproducent terechtgekomen in een toch wel select clubje en dat doet deugd.”

 

 

Rudy heeft intussen geen spijt van zijn carrièreswitch. “De eerste jaren moest ik mij dubbel plooien. Enerzijds had ik hier veel werk maar was ik genoodzaakt om toch nog voor een deel te blijven verder werken in mijn andere, job om zekerheid van inkomsten te hebben. We gaan zondag ons tienjarig bestaan vieren en daarvoor doen we iets speciaal. De bezoekers van Toer Lekker Oost-Vlaams kunnen niet alleen een kijkje nemen achter de schermen en onze wijn proeven, maar we zorgen ook voor een foodtruck en muziek om er een fijne dag van te maken.”

Wie zondag deelneemt aan de toer Lekker Oost-Vlaams kan bij wijndomein Pres de Gand terecht aan de Kampenstraat 42 in Borsbeke, van 10 tot 18 uur.