Lievens Jef 23

Expert Jozef Lievens gaat op de Dag van het Familiebedrijf op zoek naar het belang van family offices

KORTRIJK - Het familiebedrijf is voor veel bedrijfsfamilies het belangrijkste onderdeel van hun vermogen. Als het familiebedrijf groeit en het vermogen toeneemt, komen een aantal vragen naar boven. Wat doen we met de inkomsten uit de bedrijfsactiviteiten: herinvesteren we die in het bedrijf, keren we een deel uit, gaan we samen diversifiëren? Hoe diversifiëren we? Is een family office iets voor mijn familiebedrijf? Op deze en andere vragen komt er een antwoord op de Dag van het Familiebedrijf, de jaarlijkse hoogmis die wordt georganiseerd door de Kortrijkse expert in de materie Jozef Lievens (Het Familiebedrijf). Afspraak op 3 oktober.

Vermijden dat bedrijfsfamilies te veel leergeld betalen. Daar is het meester Jozef Lievens om te doen op zijn jaarlijkse Dag van het Familiebedrijf, een event op zeldzaam hoog niveau.

Veel familiebedrijven hebben iets wat ze omschrijven als een family office. “Maar er heerst wat spraakverwarring: dat kan gaan van gezamenlijke investeringen, tot administratieve ondersteuning van de familie en organisatie van de familiale governance”, analyseert Jozef Lievens van Het Familiebedrijf en Roots Advocaten. “Daarom is het nuttig om de fundamentele vraag te stellen: wat is een family office?”

Mistig landschap

Laura Lannoo (Het Familiebedrijf en Roots Advocaten) geeft bijkomend tekst en uitleg: “Family offices zijn inderdaad een groeiend, maar mistig landschap”, zegt ze. “Wij verkiezen de term te gebruiken voor familiale vehikels die gebruikt worden om als bedrijfsfamilie gezamenlijk te investeren. Noodzakelijk bij dergelijke family offices is het hebben van een duidelijke visie en strategie. Hoe groter de familie wordt, hoe meer verscheiden de achtergronden, en de waarden en drijfveren van de verschillende familieleden. Diversifieert men om financiële redenen, om een gezamenlijke passie te realiseren of is de drijfveer eerder filantropisch? Een degelijke governance in een family office kan niet worden gecreëerd zonder inzicht in het uiteindelijke doel.”

Het belang van governance

In family offices is goede governance cruciaal. Je zou kunnen spreken van ‘family office governance’. Een succesvol opgezet family office voorziet in de juiste inbedding van de strategie, de implementatie van afgesproken criteria en processen, in deskundige mensen, goede communicatie en gepast leiderschap. Tussen familie en de family office is respect en vertrouwen, maar ook verantwoordelijkheid belangrijk.

“Er is veel verwarring rond de juiste omkadering en structuren”, zegt Jozef Lievens. “We willen vermijden dat mensen onnodig leergeld moeten betalen en daarom komt dit event net op tijd.”

info:

Op al uw vragen krijgt u op de Dag van het Familiebedrijf op 3 oktober een antwoord.